Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αντιμετωπίζει με επιφύλαξη και ανησυχία τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες σχεδιάζεται η μετακίνηση των Κεντρικών Φυλακών στην περιοχή της κοινότητας Αγίου Σωζομένου.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η πληροφορία ότι ο χώρος που έχει επιλεγεί επηρεάζει περιοχή η οποία έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη βάσει της ευρωπαϊκής Οδηγίας για τους Οικοτόπους και έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000.

Καλούμε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην υλοποίηση οποιουδήποτε σχεδιασμού χωρίς προηγουμένως να υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση με τις τοπικές αρχές και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Υπενθυμίζουμε τη μεγάλη πολιτιστική, αρχαιολογική και περιβαλλοντική σημασία της περιοχής του Αγίου Σωζόμενου. Το γεγονός ότι η κοινότητα δεν κατοικείται πλέον από τους Τουρκοκύπριους κατοίκους της δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να αντιμετωπίζει την περιοχή ως «no man’s land» ή ως χώρο στον οποίο μπορούν να χωροθετούνται, χωρίς συνολικό σχεδιασμό και επαρκή περιβαλλοντική αξιολόγηση, εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας.

Το οικολογικό κίνημα έχει διαχρονικά εκφράσει την έντονη ανησυχία του για τη συσσώρευση στην ευρύτερη περιοχή μεγάλου αριθμού περιβαλλοντικά επιβαρυντικών εγκαταστάσεων, όπως λατομεία, χώροι διαχείρισης αστικών αποβλήτων και αποβλήτων από κατεδαφίσεις, καθώς και εγκαταστάσεις διαχείρισης βιομηχανικών και αστικών υγρών αποβλήτων.

Η προστασία μιας περιοχής με ιδιαίτερη περιβαλλοντική, πολιτιστική και αρχαιολογική αξία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά. Απαιτείται συνολικός σχεδιασμός, διαφάνεια, ουσιαστική διαβούλευση και πλήρης αξιολόγηση των σωρευτικών επιπτώσεων που ενδέχεται να προκύψουν από οποιαδήποτε νέα ανάπτυξη.