Στην χθεσινή ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων υπερψηφίστηκε η κατά πλειοψηφία η λειτουργία και χρήση στην Κυπριακή Δημοκρατία του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν Δεύτερης Γενιάς (SIS II).

Σε δηλώσεις της η βουλεύτρια του Κινήματος κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου εκφράζει τις έντονες αμφιβολίες της για την ένταξη της Κύπρου στη Σύμβαση Σένγκεν και αναφέρει πώς είναι δυνατόν τρεις Κυβερνήσεις, του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, του αείμνηστου Δημήτρη Χριστόφια και η πρώτη Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη να αρνούνταν να κάνουν αίτηση για να ενταχθεί η Κύπρος στη Σύμβαση, και ξαφνικά το 2019 να αποφάσισαν πως όλοι οι εθνικοί λόγοι που απέτρεψαν διαδοχικές κυβερνήσεις από το να το κάνουν να έχουν αρθεί. Ο λόγος δε που δεν επιδιώχθηκε ποτέ ένταξη στην σύμβαση Σένγκεν είναι γιατί δεν ήθελαν να δημιουργήσουν σκληρό σύνορο στη γραμμή αντιπαράταξης, που θα νομιμοποιούσε στις ψυχές των ανθρώπων τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Είναι ξεκάθαρο πλέον πως η αλλαγή στη στάση της κυβέρνησης Αναστασιάδη για το εν λόγω θέμα είναι η εναλλακτική εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων των επαγγελμάτων που χρυσοπληρώνονταν για να προωθούν την πώληση κυπριακών διαβατηρίων έναντι επενδύσεων. Η κ. Ατταλίδου υπενθύμισε ότι στις 4 Νοεμβρίου του 2019, ο τότε Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ότι είχε ήδη κάνει αίτηση η Κύπρος τον Σεπτέμβριο του 2019 για να ενταχθεί στην Σύμβαση της Σένγκεν. Παράλληλα, δυο ιστοσελίδες μια ιστοσελίδα ενός γνωστού “developer” της Λεμεσού και η ιστοσελίδα του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Αναπτύξεως Γης, ανάρτησαν ανακοίνωση που έλεγαν στα αγγλικά ότι η Κύπρος έκανε αίτηση να μπει στο Σένγκεν έβαλαν και μια σημαία της Ευρώπης να ανεμίζει και καλούσαν τους επενδυτές να έρθουν να επενδύσουν γιατί θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα ως μόνιμοι διαμένοντες σε όλη την επικράτεια της ζώνης του Σένγκεν.

Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω, εκφράζω τους μεγάλους ενδοιασμούς του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για τα κίνητρα για την κατάθεση αίτησης για εισδοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Σύμβαση Σένγκεν, τα οποία σίγουρα δεν αφορούν την προστασία και ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για τους λόγους αυτούς οι τρείς βουλευτές του Κινήματος καταψήφισαν τη σύμβαση, αφού η Κυβέρνηση δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει με τα κακόφημα ΚΕΠ και προγράμματα ανάπτυξης τα οποία συνδέει με την παραχώρηση υπηκοοτήτων, και τώρα θέλει να συνεχίσει με την παραχώρηση του καθεστώτος μονίμων διαμενόντων στην ζώνη του Σένγκεν”.