Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών χαιρετίζουμε την υπερψήφιση της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας με στόχο την ταχύτερη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η οδηγία αυτή θα αποτελέσει ένα ουσιαστικά βήμα στην κατεύθυνση του περιορισμού των εκπομπών διοξειδίου, σε ολόκληρη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ταυτόχρονα θα χρηματοδοτεί έργα προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η Αντιπρόεδρος Β’ του Κινήματος, κα Έφη Ξάνθου σχολίασε:

“Πρόκειται για μία σαφώς ευχάριστη είδηση. Η μείωση των εκπομπών άνθρακα καθίσταται με αυτόν τον τρόπο ένας βασικός περιβαλλοντικός στόχος της Ε.Ε.

Συμμεριζόμαστε όμως ταυτόχρονα τους φόβους του Ολλανδού Πράσινου ευρωβουλευτή Bas Eickhout, που παρακολουθεί το θέμα εκ μέρους της Ομάδας των Πρασίνων και του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, ο οποίος τονίζει πως ακόμη και αυτή η αλλαγή που υπερψηφίστηκε μπορεί να μην αυξάνει αρκετά το κόστος για παραγωγή Διοξειδίου του Άνθρακα CO2 ώστε να καθίσταται το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ανταλλαγής Ρύπων (EMS Emissions Trading System) σοβαρή κινητήριος δύναμη για ανάληψη σοβαρών μέτρων μείωσης παραγωγής ρύπων από μέρους της βιομηχανίας. Πιστεύουμε πως θα χρειαστεί το κάθε κράτος-μέλος να εισαγάγει εθνικές ρυθμίσεις ώστε να ενισχύσει το σύστημα εμπορίας ρύπων πχ με την εισαγωγή μίνιμουμ τιμής για εξαγορά ρύπων που να είναι πιο ψηλή από την τιμή που γίνεται η εξαγορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο (μέχρι πέρυσι ήταν €5 τον τόνο). Η οδηγία αυτή έχει στόχο να ενεργοποιήσει την βιομηχανία ώστε να μεταβεί σε μέσα παραγωγής ενέργειας που να μην απαιτούν την παραγωγή ρύπων πχ μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη την ανάγκη για μείωση των ρύπων και στην Κύπρο και να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για ενίσχυση του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από τα έσοδα του Συστήματος Ανταλλαγής Ρύπων. Υπενθυμίζουμε πως είχε υπερψηφιστεί σχετική πρόταση νόμου του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών που όμως κρίθηκε αντισυνταγματική ως παρέμβαση του νομοθετικού σώματος στις εργασίες της εκτελεστικής εξουσίας. Η μπάλα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο της κυβέρνησης”.