Η ημέρα της 11ης Μαρτίου μας υπενθυμίζει την καταστροφή του εργοστασίου Φουκοσίμα στην Ιαπωνία από τους ισχυρούς σεισμούς και το τσουνάμι της χώρας πριν από δέκα χρόνια.

Ο μεγάλος σεισμός, αλλά και το τσουνάμι προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές σε τρεις αντιδραστήρες, του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Φουκουσίμα Νταϊίτσι. Το καταστροφικό ατύχημα είχε ως αποτέλεσμα οι πυρήνες των αντιδραστήρων να λιώσουν, καθώς τα συστήματα ψύξης τέθηκαν εκτός λειτουργίας, αλλά και τα εφεδρικά συστήματα ενέργειας, δεν ανταποκρίθηκαν στον ρόλο τους.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με την ευκαιρία της επετείου υπενθυμίζουμε πως όλοι μας πρέπει να σταθούμε εναντίον στις πολιτικές της πυρηνικής ενέργειας και να θυμόμαστε ότι όποιος ξεχνά την ιστορία κινδυνεύει να την ξαναζήσει.

Ενόψει της επετείου είναι η ευκαιρία να θυμηθούμε ότι δίπλα μας η Τουρκία με τη βοήθεια της Ρωσίας κτίζει ένα πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακκιουγιου, ακριβώς απέναντι από την Κύπρο. Οι εκρήξεις στο εργοτάξιο του πυρηνικού σταθμού Ακκιουγιου τον Ιανουάριο μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Οφείλουμε να κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις μας προς όλες τις κατευθύνσεις για να σταματήσει η υλοποίηση αυτών των σχεδίων.

Πρέπει να καταργηθούν τα πυρηνικά στην Μεσόγειο και στον πλανήτη πριν να είναι αργά! Μόνο η πράσινη ενέργεια είναι η λύση όχι απλά για ένα καλύτερο μέλλον αλλά για να έχουμε μέλλον.

Βίντεο δηλώσεων: