Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, εδώ και χρόνια προειδοποιούσαμε πως τα όσα έχει ήδη αποδεχθεί στο θέμα της διακυβέρνησης η Ελληνοκυπριακή πλευρά, οδηγούν σε ένα μη λειτουργικό και ανισόρροπο σύστημα διακυβέρνησης. Από την άλλη, δεν μπορούμε να δεχτούμε ως «θεραπεία» τις ιδέες του Προέδρου Αναστασιάδη, όπως έχουν δει το φως της δημοσιότητας με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Καθημερινής, ημερομηνίας 7 Νοεμβρίου 2021. Οι προτάσεις του Νίκου Αναστασιάδη αποτελούν ουσιαστικά δομή συνομοσπονδίας.

Σε δηλώσεις της η αναπληρώτρια Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Έφη Ξάνθου, ανέφερε πως «μετά την διαρροή του εγγράφου των προτάσεων της κυβέρνησης Αναστασιάδη για αποκεντρωμένη δικοινοτική ομοσπονδία, είναι να διερωτάται κανείς τι διαφορά έχουν από προτάσεις για συνομοσπονδία που υποτίθεται πως σύσσωμες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου απορρίπτουμε διαχρονικά.

Θεωρούμε απαράδεκτη δε τη πρόθεση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη να παραχωρήσει την περιβαλλοντική επιτήρηση σε επίπεδο συνιστωσών πολιτειών. Είναι ένδειξη της μη κατανόησης και σεβασμού του ενιαίου του οικοσυστήματος του νησιού και της ανάγκης οριζόντιας και συνολικής δράσης για την καταπολέμηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, της ανάγκης προστασίας και ενίσχυση της βιοποικιλότητας και της καταπολέμησης της ερημοποίησης.

Η δε πρόθεση παραχώρησης των αρμοδιοτήτων του Τμήματος Αρχαιοτήτων στις συνιστώσες πολιτείες είναι ένδειξη της απίστευτης ελαφρότητας μιας κυβέρνησης που δεν αντιλαμβάνεται την σύληση των αρχαιολογικών μας τόπων και την καταστροφή του πολιτιστικού μας πλούτου που έχει προκύψει διαχρονικά λόγω της μη επαρκούς προστασίας του.

Χρειαζόμαστε ένα δυνατό ομοσπονδιακό σώμα που θα ελέγχει την επιστημονικότητα των ανασκαφών, που θα δρα άμεσα και αποτελεσματικά για να αποτρέπει την αρχαιοκαπηλία και θα διερευνά και θα πολεμά για τον επαναπατρισμό αρχαιολογικών θησαυρών μας, ασχέτως από ποιο μέρος του νησιού έχει κλαπεί και ποια περίοδο της Ιστορίας της Κύπρου αφορά. Η δε πρόταση της κυβέρνησης Αναστασιάδη για διαχείριση των κονδυλίων που παραχωρούνται από πλευράς της ΕΕ σε επίπεδο συνιστωσών πολιτειών είναι επίσης εκ του πονηρού, αφού θέλει να αποποιηθεί της ευθύνης μη ορθής διαχείρισης κονδυλίων και να φορτώσει τα οποία προβλήματα θα στις συνιστώσες πολιτείες ξεχωριστά. Η προσέγγιση αυτή όμως αγνοεί το απλό γεγονός ότι τα οποία πρόστιμα τα προκύψουν ή ανάγκη επιστροφής κονδυλίων στην ΕΕ θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία θα είναι εντεταλμένη να παραχωρεί κονδύλια στις συνιστώσες πολιτείες ανάλογα με τις ανάγκες και τα κριτήρια που θα συναποφασιστούν στο τελικό σχέδιο λύσης.

Τονίζουμε πως ο Πρόεδρος έχει προχωρήσει στην κατάθεση θέσεων που δεν έχουν τύχει ενδελεχούς συζήτησης και έγκρισης από το Εθνικό συμβούλιο και εξ ου εκφράζουν την πλειοψηφία της βούλησης των Ελληνοκυπρίων. Για πολλοστή φορά καλούμε τον πρόεδρο Αναστασιάδη να παραιτηθεί αφού έχει αποδείξει πως όχι μόνο δεν είναι άξιος να διαχειριστεί την διοίκηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά προφανώς παίρνει και πρωτοβουλίες που αφορούν το Κυπριακό που δημιουργούν προτετελεσμένα και αδιέξοδα για τον λαό μας».