Συμπληρώνονται 15 χρόνια από την ημέρα που οι πολίτες με την ψήφο τους απέρριψαν το Σχέδιο Ανάν με τις επικίνδυνες πρόνοιες του. Ένα σχέδιο που καθιστούσε την πατρίδα μας ένα προτεκτοράτο της Τουρκίας.

Στα χρόνια που πέρασαν, οι τουρκικές θέσεις παρέμειναν αδιάλλακτες. Παρά τις επιπρόσθετες υποχωρήσεις και τα δώρα της ελληνοκυπριακής πλευράς η τουρκική προκλητικότητα ισχυροποιείται με τις προκλήσεις και τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Τουρκία αξιοποιεί πλήρως την τουρκοκυπριακή ηγεσία η οποία από την κατάρρευση των συνομιλιών χρησιμοποιείται ως ο προπομπός των αξιώσεων της Άγκυρας.

Η απόφαση – σταθμός του Κυπριακού λαού το 2004 δεν αξιοποιήθηκε ως έπρεπε από την κυπριακή ηγεσία. Ο εξευμενισμός της Άγκυρας κατέληξε στο φιάσκο του Κραν Μοντανά.

Έχουμε καθήκον να διαφοροποιήσουμε τη στρατηγική μας αν θέλουμε να ελπίζουμε σε βιώσιμη λύση και σε κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας. Η πολιτική του «καλού παιδιού» εκλαμβάνεται από την Άγκυρα ως αδυναμία και την αποθρασύνει ακόμη περισσότερο.