Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολίτων έχει καθιερώσει την 18η Φεβρουάριου ως την επέτειο της γένεσης του πολιτικού τμήματος του περιβαλλοντικού κινήματος στην Κύπρο. Πριν από 22 χρονιά , τον Φεβρουάριο του 1996 στο αμφιθέατρο του κολλεγίου Intercollege (γνωστό και ως Σίνε Στούντιο) εγκρίθηκε πανηγυρικά η ιδρυτική διακήρυξη των “Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών”.

Είκοσι δύο χρονιά μετά, με την μορφή του Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών το ίδιο αυτό κίνημα πολίτων με κύρια κοινή βάση οράματος και ελπίδας την οικολογία , το περιβάλλον και τον άνθρωπο, συνεχίζει την παρουσία του στην πολιτική σκηνή και την προσφορά του στον κυπριακό λαό. 

Είκοσι δύο χρόνια ιστορίας για το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, με πολλές στιγμές αγώνα, χαράς, λύπης, αλλά πάντα σταθερά δίπλα στον πολίτη. 

22 χρόνια αγώνων, δράσης και προσφοράς στον τόπο και στην πολιτική οικολογία.

Στόχοι του κινήματος είναι η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, της προστασίας του περιβάλλοντος και της πράσινης οικονομίας μέσω δράσεων και νομοθετικών μεταρρυθμίσεων,  η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού. Όλες οι διαδικασίες είναι ανοικτές σε όλα τα μέλη. 

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκπροσωπείτο στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 2001, ενώ από το 2016 ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών  εκπροσωπείται για πρώτη φορά με δύο βουλευτές, τον κ. Γιώργο Περδίκη και τον κ. Χαράλαμπο Θεοπέμπτου. 

Αποτελεί διαχρονικά μεγάλη επιτυχία η δημιουργία επί Τάσου Παπαδόπουλου της θέσης του Επιτρόπου Περιβάλλοντος και η δημιουργία ενός σημαντικού φορέα για την προώθηση των περιβαλλοντικών ζητημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε αυτά τα 22 χρόνια πέραν των 17 πολιτικών σχημάτων εμφανίστηκαν και εξαφανίστηκαν ή μπήκαν στο πολιτικό περιθώριο.

Το Κίνημα άντεξε και αντέχει στο χρόνο γιατί αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και τοποθετείται πάντα στη βάση αρχών και γιατί τηρεί ευλαβικά το καταστατικό και τις δημοκρατικές και διαφανείς άμεσες δημοκρατικές διαδικασίες λειτουργίας του.

Τα τελευταία χρόνια το Κίνημα κλήθηκε να αντιμετωπίσει μεγάλες και σοβαρές προκλήσεις. Σε μια χώρα που αντιμετωπίζει ένα πολύχρονο μείζον πολιτικό ζήτημα, όπως του Κυπριακού και ταυτόχρονα βρέθηκε στη δίνη της οικονομικής, ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κληθήκαμε με συνέπεια να χαράσσουμε πολιτική στη βάση των αρχών μας και με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Στη θεαματική νίκη στις βουλευτικές εκλογές του 2016, είδαμε επιτέλους τους πολίτες να δείχνουν έμπρακτα με μεγαλύτερη ορμή μαζικότατα την εκτίμηση τους στο Κίνημα μας. Παράλληλα έχουν τεθεί οι βάσεις για μετατροπή του Κινήματος μας από πολιτικό Περιβαλλοντικό Κίνημα σε ένα δυναμικό κοινωνικό Οικολογικό Κίνημα που να ανταποκρίνεται στα γενικότερα οράματα των πολιτών και της κοινωνίας.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε καθοριστικό παράγοντα στις πολιτικές μας διεκδικήσεις, τα δικαιώματα των απλών ανθρώπων, του άνεργου, του εργαζόμενου, της γυναίκας, των συνταξιούχων, των φοιτητών, των νέων, των αλλοδαπών, των αγροτών, των αναπήρων και των άλλων εμποδιζόμενων ατόμων, των δυσπραγούντων και των απόρων, των ασθενών και των παθόντων.

Προσεγγίζουμε τον άνθρωπο – τον απλό πολίτη – με γνήσια ανθρωπιά και σεβασμό. Με διάθεση αυτοκριτικής, αλλά και με πολλή σεμνότητα, τολμούμε να ισχυριστούμε ότι μέσα στα  22 χρόνια της δράσης και παρουσίας μας καταφέραμε ήδη πάρα πολλά.

Συνοπτικά μόνο θα λέγαμε ότι προσπαθήσαμε να υπερασπιστούμε τη Φύση και τον Άνθρωπο με συνέπεια, αποφασιστικότητα, πείσμα και αγάπη.

Μπαίνοντας στον 23ο χρόνο ζωής διαβεβαιώνουμε τον κυπριακό λαό ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των απλών πολιτών, της φύσης και των ζώων, ενάντια σε κάθε αδικία και την διαφθορά , για μια πατρίδα ελεύθερη και ενιαία χωρίς ξένους στρατούς , βάσεις και εποίκους.