Σε παρουσίαση της Μελέτης Κυκλοφοριακής Διαχείρισης, που αποτελεί μέρος της μελέτης του Χωροταξικού Σχεδίου Ανάπτυξης του Χώρου της Κρατικής Έκθεσης στην Έγκωμη, προχώρησε χθες 10 Μαΐου ο Δήμος Έγκωμης. Στην παρουσίαση παρέστη και αντιπροσωπεία της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Σε δηλώσεις του, ο Επαρχιακός Γραμματέας Λευκωσίας κ. Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως «Με απογοήτευση παρατηρούμε πως η Κυβέρνηση αποφάσισε να βγάλει στο σφυρί τη μεγάλη αυτή κρατική περιουσία. Φέρνοντας ως πρόσχημα τη δημιουργία χώρων για ανάπτυξη επιχειρήσεων που θα ασχολούνται με την πληροφορική και την καινοτομία, προσφέρουν τη γη σε «επενδυτή», ο οποίος θα κτίσει πολυκατοικίες με πολυτελή διαμερίσματα, κτίρια γραφείων και εκθεσιακών χωρών (show rooms), καφετέριες, εστιατόρια κλπ.

Αποκορύφωμα θα είναι η κατασκευή τερματικού σταθμού λεωφορείων και η δημιουργία μιας λεωφόρου τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας (Λεωφ. Μακεδονίας).

Όλοι οι κάτοικοι που συμμετείχαν στην εκδήλωση ζήτησαν να γίνει δημοψήφισμα μεταξύ των πολιτών για τα σχέδια ανάπτυξης της περιοχής.

Παράλληλα, η Μονή Κύκκου σχεδιάζει δικό της “Master plan” με καταστροφή του τεράστιου ελαιώνα της μονής στην περιοχή του Μετοχίου της στην Έγκωμη, ενώ υπάρχουν σχεδιασμοί για δημιουργία και άλλων μεγάλων αναπτύξεων στον Δήμο.

Όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί επιβαρύνουν αφόρητα το κυκλοφοριακό της περιοχής, ενώ η χωροθέτηση ενός κεντρικού σταθμού λεωφορείων στην μέση τέτοιου κυκλοφοριακού χάους δεν απαμβλύνει το πρόβλημα. Μια σωστή μελέτη βιώσιμης κινητικότητας θα τοποθετούσε τέτοιους κεντρικούς σταθμούς έξω από τον αστικό ιστό  απομακρύνοντας όλους τους ρύπους και οχληρία που συνοδεύουν αναπόφευκτα τέτοιους σταθμούς, και τους χωροθετούν σε περιοχή με διαμορφωμένο χώρο για Park and Ride. Όπου δηλαδή άτομα που ταξιδεύουν με ιδιωτικό μέσο προς την πόλη μπορούν να τα σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους και να πάρουν μέσο μαζικής συγκοινωνίας για να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους, μειώνοντας άμεσα και την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Η δυτική Λευκωσία θέλει το δικό της δάσος Αθαλάσσας. Η παρουσία αυτών των μεγάλων τεμαχίων γης θα έπρεπε να ήταν η ευκαιρία για δημιουργία ενός μεγάλου δάσους – όπως της Αθαλάσσας – που θα δώσει ανάσα ζωής για την περιοχή και τους κατοίκους».