Η Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψή της βίας κατά των γυναικών, μας υπενθυμίζει την παγκόσμια διάσταση αυτού του προβλήματος και αποτελεί μία ευκαιρία προκειμένου να υπάρξει προβληματισμός σε σχέση με τα δεδομένα που αφορούν την δική μας κοινωνία.

Η επιλογή της ημερομηνίας της 25ης Νοεμβρίου δεν είναι τυχαία, έχει καθιερωθεί από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της δολοφονίας των τριών αδερφών Mirabal, το 1960, πολιτικών ακτιβιστριών που αντιστάθηκαν στο καθεστώς του δικτάτορα Trujillo στη Δομινικανική Δημοκρατία.

Η βία κατά των γυναικών δεν έχει μόνο ένα πρόσωπο. Υπάρχουν πολλές – εμφανείς ή αφανείς – μορφές κακοποίησης (σωματική, σεξουαλική, λεκτική/ ψυχολογική, οικονομική κ.α.) και διάφορα είδη βίας (συντροφική/συζυγική και ενδοοικογενειακή, σεξουαλική παρενόχληση, trafficking κ.ά.), που πλήττουν κατά κύριο λόγο τις γυναίκες.

Ενώ στην Κύπρο έχουν γίνει βήματα βελτίωσης, παρατηρούμε ότι είναι πολλά εκείνα που πρέπει ακόμα να γίνουν.

Σε δηλώσεις της η Γενική Γραμματέας της Γυναικείας Κίνησης Οικολόγων κ. Μόνικα Πιερίδου αναφέρει πως «Το πρόβλημα έχει όνομα, συμβαίνει και οφείλουμε να το κοιτάξουμε στα μάτια. Να το αντιμετωπίσουμε με στόχο να το καταπολεμήσουμε. Θα πρέπει η κάθε μία και ο κάθε ένας από εμάς να βοηθήσει στον αγώνα για την εξάλειψη του φαινομένου, μπαίνοντας ως ασπίδα προστασίας μπροστά σε θέματα βίας.

Ως Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων (ΓΥΚΟ), θεωρούμε ότι έχουμε μπροστά μας ένα αγώνα τον οποίο, μέσω των παρεμβάσεων και με συμπαραστάτη το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θα συνεχίσουμε να δίνουμε, μέχρι τον τελικό στόχο. Θεωρούμε ότι η εμπέδωση των όρων πραγματικής ισότητας των φύλων θα άρει πολλές από τις αδικίες σε όλα τα επίπεδα και θα αποτελέσει στέρεη βάση για το καθοριστικό βήμα στην υπέρβαση των έμφυλων διακρίσεων.

Τα γραφεία της Γυναικείας Κίνησης Οικολόγων και του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θα φωταγωγηθούν στις 25 Νοεμβρίου, στις 18:00 ως ένδειξη συμπόρευσης και υιοθέτησης της παγκόσμιας εκστρατείας κατά της βίας των γυναικών.