Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στις 25 Μαρτίου τιμούμε τον αγώνα των Ελλήνων του 1821 για την Ελευθερία. Ο ξεσηκωμός των Ελλήνων του 1821 για ελευθερία και ανεξαρτησία πρέπει να αποτελεί δεξαμενή δύναμης για τους σημερινούς αγώνες.

Οι αγωνιστές του 1821 διεκδίκησαν την ελευθερία τους αψηφώντας την υπεροπλία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ενάντια στις διεθνείς συγκυρίες. Ξεσηκώθηκαν υπερασπίζοντας τις ιδέες της Μεγάλης Επανάστασης με μεγάλο σθένος και πίστη, και έγιναν παγκόσμιο σύμβολο ελευθερίας για την εποχή τους και αιώνιο για όλους τους απανταχού Έλληνες.

Έχοντας ως σημείο αναφοράς την επανάσταση του 1821 οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα για την ελευθερία και την πρόοδο, έχοντας σαν ιδεολογικό υπόβαθρο και πρότυπο, την αυτοθυσία των Ελευθέρων Πολιορκημένων.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και ζητάμε από την Κυπριακή ηγεσία να αντισταθεί απέναντι στις προκλητικές απαιτήσεις της Τουρκίας. Ειδικότερα τώρα που το αφήγημά της για λύση δύο κρατών είναι εντονότερο από ποτέ. Αυτό που θέλουμε είναι μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, μακριά από γεωγραφικούς και άλλους διαχωρισμούς, που θα απαλλάσσει στο σύνολό του τον Κυπριακό λαό από την Τουρκική κατοχή και κυριαρχία.