Γραπτή Δήλωση Αλεξίας Σακαδάκη

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προέβη σε δημόσια αναφορά για το περιστατικό διάρρηξης του γραφείου του Κινήματος στην Πάφο και κλοπή φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή, στον οποίο εντοπίστηκε κακόβουλο λογισμικό. Σεβόμενοι την διαδικασία διερεύνησης της υπόθεσης από την αστυνομία, δεν κρίναμε αναγκαίο να μπούμε σε λεπτομέρειες της υπόθεσης, εφόσον βασικός σκοπός μας για την δημοσιοποίηση του συμβάντος, ήταν να τονίσουμε το πρόβλημα των παρακολουθήσεων στην Κύπρο.

Μετά από τις δημόσιες δηλώσεις της Αστυνομίας όμως, είμαστε αναγκασμένοι να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, εφόσον οι αναφορές της ίδιας της Αστυνομίας δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Διαστρεβλώθηκαν μάλιστα τα γεγονότα σε τέτοιο βαθμό που πραγματικά δημιουργούνται εύλογες απορίες για σκοπιμότητες. Η διάρρηξη στα γραφεία μας έγινε στις 16/6/2022. Στις 24/6/2022, δεχτήκαμε τηλεφώνημα από κάποιον πολίτη, ο οποίος μας ανέφερε ότι δυο μέρες πριν (δηλαδή στις 22/6/22), είχε εντοπίσει ένα εκτεθειμένο laptop στον θάμνο της αυλής του. Όπως ο ίδιος ανέφερε, είχε ειδοποιήσει αμέσως την Αστυνομία για να παραλάβουν τα τεκμήρια, κάτι το οποίο δεν είχε γίνει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, μας παραδόθηκε και δεν έτυχε κάποιου ελέγχου από την αστυνομία, όπως άφησε να νοηθεί ο εκπρόσωπος της αστυνομίας. Αντίθετα, ενώ επανειλημμένως ζητήσαμε να κρατηθεί για έλεγχο, μας αρνήθηκαν. Για πολλές βδομάδες προσπαθούσαμε να πάρουμε πληροφορίες για την εξέλιξη των ερευνών χωρίς να παίρνουμε ικανοποιητικές απαντήσεις.

Ο υπολογιστής έτυχε τεχνικού ελέγχου από δικό μας πρόσωπο από τις αρχές Ιουλίου. Μετά από έναν πρώτο έλεγχο, διαφάνηκε εξωτερική αλλοίωση, ενώ στη συνέχεια εντοπίστηκε εγκατεστημένο κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης. Και πάλι, αμέσως ενημερώσαμε τον αστυνομικό ανακριτή και ζητήσαμε να σταλεί ο ηλεκτρονικός υπολογιστής για έλεγχο από ειδικό τμήμα της αστυνομίας. Ωστόσο, όχι μόνο δεν παραλήφθηκε, αλλά στις δημόσιες δηλώσεις τους ανέφεραν ότι δεν είχαν ενημερωθεί μέχρι τον Οκτώβριο.

Μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμιά επίσημη ενημέρωση για την εξέλιξη σε σχέση με την υπόθεση. Έχουμε κάθε λόγο να συνδέουμε το εν λόγω περιστατικό με τις υποθέσεις των παρακολουθήσεων. Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχει 26 χρόνια ζωής και έχει αποδείξει ότι το μόνο για το οποίο παλεύει είναι το κοινό συμφέρον. Δεν είχαμε κανένα λόγο να αναφερθούμε στο συγκεκριμένο συμβάν, παρά μόνο για να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει πλήρης διαφάνεια στο τι συμβαίνει στο νησί μας.

Η δημοσιοποίηση έγινε ακριβώς επειδή την συγκεκριμένη μέρα, η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις παρακολουθήσεις  (PEGA), βρισκόταν στην Κύπρο και ενημερωνόταν από τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα πως καμία καταγγελία δεν έγινε σε σχέση με παρακολουθήσεις στην Κύπρο. Ερωτήθηκε μάλιστα από Ευρωβουλεύτρια για την καταγγελία του Κινήματος Οικολόγων. Ο Γενικός Εισαγγελέας ήταν ενήμερος – αν όχι από την ίδια την αστυνομία που θεωρούμε πως όφειλε να τον ενημερώσει από την πρώτη στιγμή για διάρρηξη σε γραφείο κοινοβουλευτικού κόμματος – από κοινοποίηση δικής μας επιστολής τον Οκτώβριο.