Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, παρακολουθούμε με έντονη ανησυχία τις εξελίξεις γύρω από την νέα πρόταση του Υπουργείου Εργασίας για το ζήτημα του πέναλτι 12% στις συντάξεις. Παρόλο που χαιρετίζουμε κάθε βήμα που μας φέρνει πιο κοντά στην πλήρη κατάργηση του, δεν μπορούμε παρά να δηλώσουμε πως η τελευταία πρόταση του Υπουργού Εργασίας δεν φαίνεται να αίρεται στο ύψος των περιστάσεων και των προσδοκιών.

Να υπενθυμίσουμε πως το όχι και τόσο μακρινό 2012, ήμασταν το μοναδικό κοινοβουλευτικό κόμμα που καταψήφισε το νόμο της αποκοπής του 12% στις πρόωρες συντάξεις. Ο λόγος ξεκάθαρος από τότε: για να μην έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, η αναλογιστική μείωση θα έπρεπε να ισχύει για όσους μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά το 2012.

Μάλιστα, το 2017, το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών κατέθεσε πρόταση νόμου για την κατάργηση του πέναλτι του 12%. Αξίζει να αναφερθεί ότι παράλληλα ζητούμε την κατάργηση όλων των τιμωρητικών μέτρων που ακόμα ισχύουν για όσους εργαζόμενους επιλέγουν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας μέχρι το 65ο έτος.

Ήταν και παραμένει κατάφωρη αδικία να τραβηχτεί το χαλί κάτω από τα πόδια των εργαζόμενων που οργάνωσαν τη ζωή τους αναμένοντας πλήρη σύνταξη στα 63, πόσο μάλλον χωρίς να έχει προηγηθεί η απαραίτητη έρευνα και κλιμάκωση.

Αν είχαμε εισακουσθεί τότε, ο εργαζόμενος λαός θα είχε γλυτώσει από τουλάχιστον μία από τις αδικίες της μνημονιακής λαίλαπας, και θα είχαμε αποφύγει τις δικαιολογημένες αντιδράσεις που είχαμε προβλέψει πως θα προκαλούσε το συγκεκριμένο μέτρο.

Η Ιστορία, όμως, δεν γράφεται με «αν». Αποτελεί χρέος μας να εισακούσουμε τις κραυγές απόγνωσης των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και συνταξιούχων του τόπου, και να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση όπως σταματήσει να κρύβεται πίσω από φληναφήματα περί βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο ακόμα και οι πιο συντηρητικές προβλέψεις το θεωρούν ένα από τα πιο εύρωστα στον πλανήτη, με βιωσιμότητα τουλάχιστον μέχρι το 2080. Ας αναλογιστεί η κυβέρνηση τον δικό της ρόλο, ειδικά όταν το χρέος της στο ΤΚΑ έχει φτάσει στα 10δις, και να σταματήσει να φορτώνει τον λογαριασμό για τα κρίματα αυτής και προηγούμενων κυβερνήσεων υποθηκεύοντας το παρόν και το μέλλον του εργαζόμενου στο νησί.

Πρέπει, έστω και την υστάτη, να λάβουμε σοβαρά υπόψιν τις ενστάσεις και τις αντιδράσεις των οργανωμένων συνόλων των συνταξιούχων, καθώς και των κοινωνικών εταίρων από το συνδικαλιστικό κίνημα. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός πως σύσσωμες αυτές οι οργανώσεις καταγγέλλουν πως η τελευταία πρόταση του Υπουργού Εργασίας, αποτέλεσμα ενός ελλιπούς και ανολοκλήρωτου κοινωνικού διαλόγου, αφήνει απέξω την πλειοψηφία των συνταξιούχων, και αφαιρεί πιστώσεις με τρόπο δημιουργεί ανομοιόμορφα δεδομένα και διακρίσεις· για παράδειγμα, δεν λαμβάνονται υπόψη οι πιστώσεις μητρότητας και τέκνων. Επίσης, θα ήμασταν κατώτεροι των περιστάσεων αν δεν επισημαίναμε και εμείς πως η πρόταση δεν περιλαμβάνει τα επαγγέλματα για τα οποία ο Υπουργός Εργασίας υποστηρίζει πως καλύπτονται.

Οι χθεσινές (16/07/2024) δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας πως η κατάργηση της αναλογιστικής μείωσης δεν είναι μια προσδοκία η οποία μπορεί να ικανοποιηθεί, μας βρίσκουν ως Κίνημα Οικολόγων κάθετα και διαχρονικά αντίθετους. Υπό αυτές τις συνθήκες και στην απουσία εξαντλητικού διαλόγου, τασσόμαστε υπέρ της πλήρους κατάργησης του πέναλτι του 12% όσων επιλέγουν συνταξιοδότηση στο 63ο έτος, στηρίζοντας πάντα τα δίκαια αιτήματα της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Κατάργηση του Πέναλτι 12% στις Συντάξεις, της οποίας μέλη είναι οι Οργανώσεις μας.