Κάθε χρόνο στις 03 Μαΐου γιορτάζουμε και τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου. Η ημέρα αυτή είναι μια σημαντική ευκαιρία για όλους μας να αξιολογήσουμε τη σημασία των  δικαιωμάτων των δημοσιογράφων και των άλλων λειτουργών των μέσων ενημέρωσης, αλλά και της ελευθερίας της έκφρασης, ως βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας.

Δυστυχώς, είναι συνηθισμένο φαινόμενο να βλέπουμε ενέργειες και πράξεις που σκοπό έχουν να φιμωθεί η δημοσιογραφία και η ελευθεροτυπία ανά το παγκόσμιο ακόμα και στην Κύπρο. Δεν είναι λίγες οι φορές που απειλήθηκε η ελευθεροτυπία επειδή συνέταιροι ή συγγενείς μελών της εκτελεστικής εξουσίας εμπλέκονταν σε υποθέσεις σκανδάλων.

Χώρες όπως η Τουρκία φιγουράρουν ανάμεσα στις πρώτες στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων. Παράδειγμα και η δικαστική απόφαση για επιβολή φυλάκισης στον Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ, ενώ, πολλοί Τούρκοι και Κούρδοι δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή και άλλοι σύρονται στα δικαστήρια.

Για να διασφαλιστεί η ελευθεροτυπία, επιβάλλεται να εφαρμοστούν προγράμματα οικονομικής στήριξης των εφημερίδων και των δημοσιογράφων και των άλλων μέσων ενημέρωσης για να μην είναι εξαρτώμενα από τα οικονομικά συμφέροντα.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να διασφαλιστεί η Ελευθεροτυπία και η ανεξάρτητη παρουσίαση ειδήσεων και διερευνητικών ρεπορτάζ από τα ΜΜΕ ενός ανεξάρτητου, δημοκρατικού κράτους.