Σεβόμαστε το προεκλογικό άγχος του ΑΚΕΛ, όπως σήμερα εκφράστηκε από τις δηλώσεις του κ. Λουκαΐδη, ωστόσο θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως η στήριξη του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στην υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου, όπως αποφασίστηκε με την ευρύτατη πλειοψηφία του 83% της Εκλογικής Συνδιάσκεψης του Κινήματος, αποτελεί προϊόν μιας δημοκρατικής διαδικασίας με κύριο στοιχείο την ανάγκη γραπτής και ενυπόγραφης συμφωνίας σε συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων διακυβέρνησης.

Υπ’ αυτή την έννοια, δεν μπορούμε ούτε να κατανοήσουμε, ούτε να δικαιολογήσουμε την επίθεση του κ. Λουκαΐδη κατά των Οικολόγων. Αν ο Νικόλας δεν υλοποιήσει αδικαιολόγητα όσα δεσμεύτηκε με την επιστολή του προς τους Οικολόγους θα είναι υπόλογος απέναντι στην κοινωνία και την ιστορία. Διαφορετικές θέσεις ιδιαίτερα στα περιβαλλοντικά έχουμε με όλα τα κόμματα, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να συνεργαζόμαστε κατά περίπτωση προς επίτευξη των πολιτικών στόχων και υλοποίηση των προτάσεων μας. Εάν δεν εξασκούσαμε τη τέχνη της συνεργασίας δεν θα είχαμε τα θετικά αποτελέσματα των 22 χρόνων δράσης και προσφοράς μας.

Αλήθεια, πιστεύει κάποιος πως δεν θα μπορούσε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών να σχολιάσει με τον ίδιο τρόπο που το κάνει σήμερα το ΑΚΕΛ την αρχική του επιλογή να στηρίξει έναν εκπρόσωπο του κεφαλαίου, όπως ο κ. Μάικ Σπανός;

Δεν το πράξαμε ωστόσο, ακριβώς επειδή θεωρούμε πως η κριτική οφείλει να γίνεται δεοντολογικά βάσει θέσεων και όχι βάσει των αποτελεσμάτων των εσωτερικών διαδικασιών κάθε κόμματος.

Εάν επιμένει βέβαια το ΑΚΕΛ, θα μπορούσαμε να συμμετείχαμε σε μια συζήτηση για τις επιδόσεις της διακυβέρνησης Χριστόφια στην οικονομία και το περιβάλλον, στους δύο τομείς δηλαδή που ο κ. Λουκαΐδης αναφέρεται.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θεωρούμε πως η πολιτική κριτική και αντιπαράθεση πρέπει να γίνεται με βάση συγκεκριμένες θέσεις και όχι αοριστολογία. Πολλώ δε μάλλον όταν απευθύνεται προς έναν πολιτικό χώρο με τον οποίο το ΑΚΕΛ βρίσκεται σε συνεργασία στη Βουλή σε μία σειρά κοινωνικών νομοσχεδίων, όπως δηλαδή το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.