Για ακόμη μια φορά η Κύπρος βρέθηκε αντιμέτωπη με μεγάλες πυρκαγιές, αυτή τη φορά στην κοινότητα Πεντάκωμου και Αναλυόντα. Στην πρώτη ξέσπασε φωτιά από ιδιωτικό όχημα και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση, στη δεύτερη φαίνεται να ευθύνεται πάλι ο ανθρώπινος παράγοντας.

Σε δηλώσεις της η κ. Φρύνη Ονουφρίου, μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού αναφέρει πως: «Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τη χθεσινή πυρκαγιά στην Επαρχία Λεμεσού.  Ανησυχητικό είναι και το γεγονός της παρεμπόδισης του έργου της Πυροσβεστικής από ιδιωτικά οχήματα συμπολιτών μας που κρατούσαν τη λωρίδα ασφαλείας απροσπέλαστη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να περάσει έγκαιρα το όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και να κατακάψει περισσότερη έκταση η πυρκαγιά.

Ο υφιστάμενος εξοπλισμός και το υποστελεχωμένο προσωπικό τόσο του Τμήματος Δασών όσο και της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Άμυνας πρέπει άμεσα να αναβαθμιστεί, ώστε να προλαβαίνουμε τα χειρότερα, αλλά και η συνεργασία του κοινού πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Πρέπει να επικρατεί η κοινή λογική ώστε να μην προκαλείται περισσότερη καταστροφή λόγω ανθρώπινης αμέλειας».

Μετά από τόσες πυρκαγιές στην Κύπρo, μετά από τόσες περιβαλλοντικές καταστροφές από τις μεγάλες πρόσφατες πυρκαγιές στα χωριά της ορεινής Λάρνακας και Λεμεσού, πότε επιτέλους θα μάθουμε να τηρούμε τους ελάχιστους κανόνες πρόληψης πυρκαγιών;

Καλούμε το ευρύτερο κοινό να είναι σε εγρήγορση και να επεμβαίνουν άμεσα μόλις αντιληφθούν πιθανή πηγή πυρκαγιάς. Η κλιματική αλλαγή και η επερχόμενη ερημοποίηση του νησιού μας είναι τεράστιοι κίνδυνοι και πρέπει όλοι να κάνουμε ότι μπορούμε για να μετριάσουμε τις συνέπειες τους.