Αν και το Υπουργείο Άμυνας επιμένει πως έχει επιλύσει όλα τα θέματα ανισότητας εντός του Κυπριακού Στρατού, εντούτοις ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών παρατηρούμε πως η άνιση μεταχείριση των δύο φύλων παραμένει.

Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως που εκδόθηκε μόλις τον περασμένο μήνα, διαφαίνεται πως οι γυναίκες μόνιμες Υπαξιωματικοί, που διετέλεσαν Εθελόντριες Υπαξιωματικοί της 5ης, 6ης και 7ης σειράς, υπήρξαν θύματα απαγορευμένης διάκρισης με βάση το φύλο στην εργασία. Ενώ οι άνδρες εθελοντές Υπαξιωματικοί που προσλήφθηκαν την ίδια χρονική περίοδο με τις γυναίκες εθελόντριες Υπαξιωματικοί της 5ης, 6ης και 7ης σειράς, δηλαδή τα έτη 1993, 1995 και 1997 και παρόλο που είχαν τα ίδια προσόντα και αρχαιότητα, μονιμοποιήθηκαν κατά 12 – 13 χρόνια νωρίτερα από αυτές. Την ίδια διάκριση έχουν υποστεί και η 1η, 2η και 3η σειρά, για τις οποίες είχε εκδοθεί παλαιότερα έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως και πλέον διεκδικούν τα δικαιώματά τους στο ΕΔΑΔ.

Η Γενική Γραμματέας της Γυναικείας Κίνησης Οικολόγων κ. Μαρία Κολά και αντιπροσωπεία με μέλη του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, συμμετείχαν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της διάκρισης των υπαξιωματικών γυναικών της Εθνικής Φρουράς την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε δηλώσεις της η Γενική Γραμματέας της ΓΥ.Κ.Ο. κ. Μαρία Κολά αναφέρει πως: «Οι ανισότητες μεταξύ των ανδρών και γυναικών όσον αφορά τις προαγωγές στην Εθνική Φρουρά είναι ένα φαινόμενο που πρέπει άμεσα να εξαλειφθεί. Οι αρνητικές συνέπειες που επήλθαν στις γυναίκες υπαξιωματικούς είναι πολύ σοβαρές τόσο στην επαγγελματική, όσο και στην προσωπική ανέλιξη των γυναικών.

Δυστυχώς για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται πως η κατάταξη της Κύπρου στις χειρότερες χώρες της Ευρώπης, αναφορικά με την ισότητα των φύλων δεν είναι τυχαία. Από την πλευρά μας, τονίζουμε πως θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κάθε γυναίκα και τον αγώνα της μέσα στο χρόνο, μέχρι να επέλθει η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων σε όλους του τομείς της κοινωνίας».