Ο χορός των προκλήσεων από Τουρκία και ψευδοκράτος, που το τελευταίο διάστημα έχουν κλιμακωθεί, προοδευτικά επεκτείνεται σε ολοένα και περισσότερα πεδία εφαρμογής. Ενδεικτικό αυτού του φαινομένου ήταν η προβολή -από αγνώστους- του όρου “ΤΔΒΚ” στον Πενταδάκτυλο. Η επιλογή αυτή καθόλου τυχαία δεν είναι, αφού σε συμβολικό επίπεδο στρέφεται ευθέως ενάντια στους Ελληνοκύπριους αλλά και ενάντια στην προοπτική της επανέναρξης των συνομιλιών.
Όλα τα στοιχεία του τελευταίου διαστήματος δυστυχώς δείχνουν την έλλειψη επιθυμίας εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς -και σίγουρα της ηγεσίας της- να διαφοροποιηθεί έστω και κατ’ ελάχιστο από τις τουρκικές ακρότητες. Αυτό είναι λοιπόν το κλίμα εντός του οποίου επιχειρείται η επανέναρξη των συνομιλιών. Είναι ένα περιβάλλον παρανομιών και εκβιασμών εναντίον του κυπριακού λαού.
Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε πως αυτό το περιβάλλον που από κοινού Τουρκία και ψευδοκράτος καλλιεργούν, πρέπει να προβληθεί σε διεθνές και κυρίως ευρωπαϊκό επίπεδο, από την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν πρέπει να αφήσουμε πεδίο ώστε η στρέβλωση που η Άγκυρα καλλιεργεί -ότι τάχα οι αδιάλλακτοι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να καταπατήσουν τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας- να θεωρηθεί ως πραγματικότητα. Χρειάζεται εγρήγορση και κινητοποίηση. Περιμένουμε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ζητήσει με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο την στήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων και δεν θα προχωρήσει σε βιαστικές ενέργειες που θα δεσμεύουν τον κυπριακό λαό σε μια πορεία υποταγής στις Τουρκικές απαιτήσεις.