Διαβάζοντας στον Τύπο ότι είχαν γνώση στον Προεδρικό σε σχέση με την δημιουργία του γλωσσαρίου του ΟΑΣΕ όμως τηρήθηκε σιγή ιχθύος και βλέποντας την εξέλιξη στο θέμα αυτό από την μέρα της δημόσιας καταγγελίας, προβληματιζόμαστε σοβαρά σε σχέση με το σκοπό που είχαν οι εμπνευστές του γλωσσαρίου.

Σημειώνουμε τη δεικτική τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα κ. Κώστα Κληρίδη ο οποίος προειδοποιεί ότι αν και είναι τάχα ανεπίσημο και μη υποχρεωτικό, ήδη το “γλωσσάρι λέξεων με σημασία” προωθείται προς διεθνή όργανα και αποκτά οιονεί νομική υπόσταση.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι υπάρχει Ελληνοκύπριος ο οποίος προτείνει πολιτική νομιμοποίηση του γλωσσαρίου, και συνεπώς απόαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και απενοχοποίηση της κατοχής.

Είναι η θέση μας ότι σε ότι αφορά τη συμφιλίωσή μεταξύ των ανθρώπων (και όχι με την παρανομία) ότι είναι οι πράξεις που μετρούν και όχι τα λόγια και οι λέξεις. Επαναλαμβάνουμε το θέμα της τεράστιας σημαίας του ψευδοκράτους που μολύνει τον Πενταδάκτυλο και ενοχλεί περισσότερο από τις λέξεις, ως αφετηρία για τη δημιουργία κλίματος συμφιλίωσης.

Ας αρχίσουμε λοιπόν από την τεράστια σημαία του ψευδοκράτους που μολύνει τον Πενταδάκτυλο και προσδίδει ένα καθόλα εθνικιστικό συναίσθημα. Η επιτροπή συμφιλίωσης συζήτησε άραγε το ενδεχόμενο της αποκαθήλωσης του συμβόλου της μισαλλοδοξίας; Το Προεδρικό και η Κυβέρνηση έθεσαν ποτέ το θέμα; Αυτά είναι που μετρούν και που έχουν σημασία.