Σε μία ευρωπαϊκή χώρα,  εν έτη 2018 δεν επιτρέπεται ειδικά, από πρόσωπα που κατέχουν εξέχουσα θέση όπως  στη συγκεκριμένη περίπτωση η Προέδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ζυγίου κα. Γεωργία Μιχαήλ, να εκφράζουν δημόσια και με ανοικτό τρόπο τη διαφωνία τους στην παραχώρηση χώρου  για  ανέγερση καταφυγίου προστασίας ασυνόδευτων παιδιών στα όρια της κοινότητας. 

Καταδικάζουμε απερίφραστα μηνύματα και συμπεριφορές που προβάλουν με απειλητικό χαρακτήρα την κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής με πολεμική  φρασεολογία  και επιθετικές διαθέσεις. Οι κάτοικοι Ζυγίου, είναι οι ίδιοι πρόσφυγες και έφτασαν εκεί κατατρεγμένοι από τους Τούρκους εισβολείς και είμαστε σίγουροι ότι θα δείξουν εν τέλει περισσότερη  ευαισθησία, κατανόηση και αλληλεγγύη.

Κατανοούμε το επιχείρημα ότι έπρεπε το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας να ενημερώσει έγκαιρα και υπεύθυνα για τα σχέδια του και να πετύχει την συναίνεση της τοπικής κοινωνίας. Όμως αυτό δεν δικαιολογεί την λυσσαλέα αντίδραση της κοινοτικής Αρχής.

Γνωρίζουμε ότι η κοινότητα ζητούσε από χρόνια την αξιοποίηση του χώρου του παλιού στρατοπέδου για κοινωφελείς υπηρεσίες και ειδικότερα πρόσφατα την ανέγερση αίθουσας αθλοπαιδιών για τα παιδιά της συγκεκριμένης περιοχής. Οπωσδήποτε είναι μία καλή σκέψη αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την ακραία και αψυχολόγητη  συμπεριφορά. Εξάλλου μπορούν τα σχέδια να υλοποιηθούν μέσα στον ίδιο χώρο και σε συνέργεια με το κέντρο φιλοξενίας των ασυνόδευτων παιδιών.

Κακώς δεν έχουμε ενημερωθεί από το αρμόδιο Υπουργείο για τα ακριβή του σχέδια, αλλά προφανώς δεν πρόκειται το κέντρο να έχει την μορφή στρατοπέδου και έτσι θα επιτρέπει την αλληλοεπίδραση με την τοπική κοινωνία. 

Χαιρετίζουμε την απόφαση της Κυβέρνησης για ανέγερση καταφυγίου προστασίας ασυνόδευτων παιδιών, γιατί δεν μπορούμε να ξεχάσουμε και ειδικά αυτές τις αποφράδες μέρες, ότι εμείς οι ίδιοι έχουμε βρεθεί στην θέση αυτή  44 χρόνια πριν και ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδία είναι τα πιο αθώα θύματα των πολέμων .

Ως λαός που βίωσε από πρώτο χέρι την προσφυγιά, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να στηρίξουμε την απόφαση για δημιουργία ενός φιλικού για την κοινωνία κέντρου φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών.