Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δηλώνουμε τη δυσαρέσκεια μας και την απογοήτευση μας για την Ρωσία και τις ΗΠΑ που μπορέσαν και «μπλόκαραν» την καταδίκη της Τουρκίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Αυτές οι συμπεριφορές των μεγάλων δυνάμεων  (Ρωσία – ΗΠΑ) δεν επιτρέπουν την δυναμική καταδίκη της Τουρκίας και την επίτευξη της ειρήνης. Φανερώνουν τα πολιτικά παιχνίδια που παίζουν υπέρ της Τουρκίας.

Ξεκάθαρα φαίνεται πως εχθές το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ  δεν κατάφερε να συμφωνήσει να εκδώσει κάποια ανακοίνωση, μετά από μια κλειστή συνεδρίαση, για την εισβολή της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, λόγω της στάσης των δυο υπερδυνάμεων.

Προκλητικά απάντησε σε δημοσιογράφους ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Vassily Nebenzia,, η χώρα του οποίου είναι βασικός σύμμαχος της κυβέρνησης της Συρίας, ότι «οποιαδήποτε δήλωση του Συμβουλίου σχετικά με τη Συρία πρέπει να αντιμετωπίσει ευρύτερα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας ξένων δυνάμεων στη χώρα».

Στην ίδια γραμμή  τοποθετήθηκε ο Αμερικανός πρέσβης, Kelly Craft, καθώς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστηρίζουν με κανέναν τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε στρατιωτική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία», αλλά δεν εξήγησε γιατί αποχώρησαν απο την περιοχή οι Αμερικανοί στρατιώτες και επετράπητε η πτήση των τουρκικών βομβαρδιστικών.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών φάνηκε πως δεν μπόρεσε  να αντιμετωπίσει  μεθοδεύσεις που σχεδιάζονται  από τις χώρες που συνεργάζονται μαζί με την Τουρκία.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών χαιρετίζουμε το ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων για την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία – Ροζαβά και καλεί τον κυπριακό λαό να εκφράσει με κάθε μέσο την συμπαράσταση του.

Καλούμε όλα τα μέλη και φίλους του Κινήματος στην αυριανή πορεία που οργανώνει στο κέντρο της Λευκωσίας το Παγκύπριο Συμβούλιο ειρήνης στις 10.00 π.μ.