Με μεγάλη μας απογοήτευση παρακολουθήσαμε το ψεσινό διάγγελμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου εξάγγειλε τρία νέα μέτρα (κλείσιμο σχολείων έως και μετά το Πάσχα, περιορισμούς στα οδοφράγματα και στα αεροδρόμια). Πέραν των μέτρων -που φαίνεται να είναι κατώτερα των περιστάσεων – ο Πρόεδρος ακολούθησε την πεπατημένη των «πατρικών» συμβούλων και των συστάσεων. Η επίκληση του «πατριωτισμού» ή της «υπευθυνότητας» των πολιτών – όπως φορτικά προσπάθησε να εξηγήσει στην πολιτική ηγεσία κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου την Πέμπτη 5/3 ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης – δεν είναι επαρκής. Δυστυχώς έχουμε επιβεβαιωθεί με τραγικό τρόπο.
Πολλοί είναι οι γονείς που δεν έχουν να αφήσουν κάπου τα παιδιά τους όλο αυτό το διάστημα. Δυστυχώς δεν αναφέρεται στις συστάσεις ότι δεν πρέπει οι γονείς να αφήσουν τα παιδιά τους στους ηλικιωμένους γονείς οι οποίοι θεωρούνται παγκοσμίως ως εξαιρετικά ευάλωτη ομάδα. Δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί μέτρα στήριξης των γονέων που θα αναγκαστούν να μείνουν στα σπίτια μαζί με τα παιδιά τους, ούτε μέτρα για φροντίδα των ηλικιωμένων που δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με κανένα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Την ίδια ώρα, με τα μέτρα περιορισμού στα σημεία εισόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρατηρούμε πως είναι περισσότεροι εκείνοι που μπορούν να μπουν στο έδαφος της Κύπρου από εκείνους που δεν τους επιτρέπεται καθιστώντας τα εν λόγω μέτρα άχρηστα. Δεν απαγορεύτηκε εντελώς η είσοδος στη χώρα από περιοχές υψηλού κινδύνου όπως π.χ. η Βρετανία, προφανώς για λόγους οικονομικούς. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σήμερα το επίκεντρο της επιδημίας σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Δεν ακούσαμε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να εξαγγέλλονται μέτρα για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και των κοινωνικών επιπτώσεων.
Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, επαναλαμβάνει την απογοήτευσή του για το διάγγελμα του Προέδρου Αναστασιάδη, το οποίο όχι μόνο δεν καθησύχασε τους πολίτες αλλά η επόμενη μέρα ξύπνησε γι’ αυτούς με περισσότερες αμφιβολίες και ανασφάλεια.
Χωρίς να θέλουμε να υποβαθμίσουμε τα μέχρι στιγμής μέτρα που λήφθηκαν, υπάρχουν ακόμη περισσότερες και πιο δραστικές ενέργειες που μπορούμε να υλοποιήσουμε. Είναι αξιοσημείωτο πάντως το γεγονός πως σε αυτό τον τομέα το κατοχικό καθεστώς έλαβε πιο αυστηρά και δραστικά μέτρα προστασίας του πληθυσμού.