Οικολόγοι: Ευημερία και προστασία των ζώων

Στο Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών από το 2007 κρατάμε αρχείο δραστηριοτήτων, πράξεων και αποτελεσμάτων (καλαντάρι):

Από αυτό το αρχείο προκύπτουν – σε γενικές γραμμές – τα εξής:

Μέχρι το 2006

1. Ψήφιση από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων του νόμου περί σκύλων το 2004.

2. Με πολλή προσπάθεια του Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργου Περδίκη πετύχαμε την ακύρωση προσπάθειας Βουλευτών και κυνηγών για μη εφαρμογή του περί Σκύλων νόμου. Περιορισμός των αλλαγών που ζητούσαν.

3. Μετά από ενέργειες του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών πετύχαμε τη λήψη απόφασης για μεταφορά των ζώων του ζωολογικού Κήπου Λεμεσού σε φυσικά καταφύγια και σταδιακό κλείσιμο του ζωολογικού μέρους του κήπου.

4. Βοήθεια σε φιλόζωους για δημιουργία καταφυγίου σκύλων στο Φαρμακά, της Επαρχίας Λευκωσίας.

5. Με πολλή προσπάθεια του Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργου Περδίκη πετύχαμε τροποποίηση του νόμου περί παραλιών και τη δημιουργία μιας παραλίας για σκύλους σε κάθε επαρχία.

2007

8 Μαρτίου –    Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Παραλιών κ. Άθως Γερμανός πληροφορεί το Γενικό Γραμματέα του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών με επιστολή του ότι καθορίστηκε στη Λάρνακα η πρώτη παραλία όπου θα επιτρέπεται η παρουσία σκύλων. Τρία χρόνια μετά την τροποποίηση του νόμου περί παραλιών που επέτυχε το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και μετά από παράπονο μας στην επίτροπο Διοικήσεως και άλλα διαβήματα επιτέλους άρχισε να υλοποιείται μια εισήγηση των Οικολόγων και φιλοζωικών οργανώσεων.

2008

3 Αυγούστου –  Η Κεντρική Επιτροπή Παραλιών συνεδριάζει για το θέμα των παραλιών σκύλων χωρίς αποτέλεσμα και πάλιν. Ο Δήμος Αγίας Νάπας όμως καθορίζει από μόνος του την παραλία σκύλων (Μπράβο του!).

24 Σεπτεμβρίου –  Θετικές εξελίξεις προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της πρότασης των Οικολόγων για καθορισμό παραλιών για σκύλους. Εντοπίστηκαν καταρχήν περιοχές σε όλες τις επαρχίες (όπως προνοεί ο νόμος) και έγινε προϋπολογισμός δαπάνης για τη σωστή οργάνωση των παραλιών σκύλων.

28 Νοεμβρίου –  Μετά από έντονα διαβήματα του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών προς τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και το Υπουργείο Οικονομικών εκδόθηκαν επιταγές επιπλέον κρατικής χορηγίας προς τις φιλοζωικές οργανώσεις για το 2008. Το νέο χρόνο αυξάνονται οι χορηγίες μετά από διαβήματα του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

12 Δεκεμβρίου –  Σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Παραλιών εγκρίθηκε η καταρχήν χωροθέτηση των παραλιών για σκύλους σε όλες τις επαρχίες. Συγκεκριμένα για την επαρχία Λεμεσού μελετάται ο καθορισμός παραλίας σκύλων στην περιοχή Μονής κοντά στον παλιό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό. Ακόμα μια περιοχή βρίσκεται υπό συζήτηση. Στην περιοχή Λάρνακας έχει καθοριστεί μία περιοχή 50 μέτρων, στα Περβόλια. Στην Πάφο, έχει εγκριθεί μία περιοχή στο δήμο Γεροσκήπου, ενώ συζητείται και δεύτερη περιοχή στην επαρχία. Στην Αγία Νάπα, έχει οριστεί η περιοχή «Λούματα». Οι παραλίες για σκύλους, αναμένεται ότι θα λειτουργήσουν από το καλοκαίρι, ωστόσο δεν αναμένεται ότι θα είναι έτοιμη και η ανάλογη υποδομή. Η πρόθεση της Κεντρικής Επιτροπής Παραλιών είναι, οι χώροι αυτοί να διαθέτουν ντους, ειδικά διαμορφωμένες χώρους ως τουαλέτες για σκύλους και χώρους αναψυχής και γι’ αυτό ζητήθηκε κατά τη συζήτηση για τον καθορισμό τους και η γνώμη της Πολεοδομίας το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών σταθερά αγωνίζεται για την καθιέρωση των παραλιών για σκύλους. Άλλωστε ο σχετικός νόμος ήταν πρόταση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

16 Δεκεμβρίου –  Ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Δρ. Χαράλαμπος Κακογιάννης, πληροφόρησε το Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών με επιστολή του ότι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες σε συνεργασία με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος εξετάζουν το ενδεχόμενο να προωθηθεί σχετική νομοθεσία για την απαγόρευση χρησιμοποίησης ζώων σε τσίρκα στην Κύπρο.

2009

13 Απριλίου –  Με πρωτοβουλία των Οικολόγων κατατέθηκαν δέκα χιλιάδες υπογραφές πολιτών κατά των δηλητηριάσεων των ζώων στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριο Καρογιάν. Ο πρόεδρος της Βουλής υποσχέθηκε ότι θα υποστηρίξει την πρόταση νόμου των Οικολόγων για την δημιουργία αστυνομίας σκύλων (animal police).

19 Αυγούστου –  Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ζήτησε από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού την έγκριση για πρόσληψη δέκα κτηνιατρικών επιθεωρητών οι οποίοι θα είναι επιφορτισμένοι με την εφαρμογή της σχετική νομοθεσίας που αφορά τα κατοικίδια ζώα μετά από τις συναντήσεις του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και των φιλοζωικών οργανώσεων με τους υπουργούς Γεωργίας και Δικαιοσύνης. Όμως αυτοί οι 10 κτηνιατρικοί λειτουργοί αν διοριστούν (και πότε) τι εξουσίες θα έχουν; Θα μπορούν να συλλαμβάνουν ή να ανακρίνουν τους εγκληματίες που βάζουν δολώματα;

Με παρέμβαση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών η πλειοψηφία των Δήμων της Λευκωσίας αποφάσισαν να αναλάβουν τη διαχείριση του καταφυγίου ζώων της Παγκύπριας Εταιρείας Προστασίας των Ζώων (ΠΕΠΖ) που έκλεισε λόγω οικονομικών δυσκολιών.

2010

Φεβρουάριος – Μετά από επίσκεψη των Οικολόγων στο καταφύγιο σκύλων που διαχειρίζεται ο Σύνδεσμος Ζώων και Πουλιών Επαρχίας Λάρνακας – Αμμοχώστου που λειτουργεί σε εγκατάσταση του Δήμου Αραδίππου, έγινε παρέμβαση στον Δήμαρχο προσωπικά για επεκτάσεις και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων.

27 Μαΐου –      Αναχώρησαν από την Κύπρο τα δύο ρακούν που βρίσκονταν στο πάρκο ζώων και πουλιών στην Λάρνακα και στο Ζωολογικό Κήπου Λεμεσού για το Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Πρόκειται για μια επιτυχία των Οικολόγων και της Οργάνωσης Κιβωτός που κατάφεραν με πολλές πιέσεις να πείσουν τους δύο δημάρχους να δεσμευτούν ότι δεν θα δεχθούν ξανά τέτοια ζώα στις εγκαταστάσεις τους. Ήδη ο Δήμαρχος Λάρνακας ανακοίνωσε την πλήρη κατάργηση του ζωολογικού μέρους του Δημοτικού Κήπου Λάρνακας, ενώ αργότερα τον επόμενο μήνα έκλεισε ο Ζωολογικός Κήπος Λεμεσού για να μετατραπεί πλέον σε ένα απλό δημοτικό κήπο χωρίς ζώα (μόνο μικρά κυπριακά επιμένει ο Δήμαρχος Λεμεσού).

16 Ιουλίου –    Μετά από πολλές παρεμβάσεις στα ΜΜΕ και πιέσεις προς κέντρα λήψης αποφάσεων από μέρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και αφού επισκέφθηκε το χώρο η Γερμανίδα ευρωβουλευτής των πρασίνων Σκα Κέλλερ, πετύχαμε να δοθεί παράταση στη λειτουργία του καταφυγίου σκύλων «Σίριους» στη Λεμεσό.

28 Ιουλίου –    Ο Πρόεδρος της οργάνωσης «Κιβωτός» συνόδευσε το τρίτο κατά σειρά ρακούν που βρέθηκε αδέσποτο στην Κύπρο στην Ολλανδία. Οι Οικολόγοι στηρίζουν τις προσπάθειες της οργάνωσης «Κιβωτός» και όλων των φιλοζωϊκών οργανώσεων για να σταματήσει η μόδα των εξωτικών ζώων και η συνήθεια της εγκατάλειψης τους.

2011

6 Σεπτεμβρίου – H Κεντρική Επιτροπή Παραλιών επιτέλους αποφάσισε να εφαρμόσει τη νομοθεσία όπως αυτή τροποποιήθηκε το 2004 από πρόταση του Βουλευτή των Οικολόγων κ. Γιώργου Περδίκη και να ορίσει σε κάθε επαρχία μια παραλία (τουλάχιστον) όπου θα επιτρέπεται η παρουσία σκύλων. Πέρασαν 7 ολόκληρα χρόνια πιέσεων εκ μέρους των Οικολόγων και των φιλοζωικών οργανώσεων για να εφαρμοστεί η σχετική νομοθεσία. Αναμένουμε τώρα από τις τοπικές αρχές ότι θα υλοποιήσουν με επιτυχία και ειλικρινή φροντίδα την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Παραλιών.

24 Οκτωβρίου – Μετά από ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργου Περδίκη ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος σε γραπτή απάντηση του δηλώνει πως το Υπουργείο προτίθεται να προχωρήσει στην απαγόρευση της χρήσης άγριων ζώων από τσίρκο, μέσω σχετικής τροποποίησης του περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων Νόμου. Η ερώτηση του Βουλευτή έγινε με αφορμή της απόφασης της Ελλάδας να ψηφίσει και απαγορεύσει  διά νόμου τη συμμετοχή ζώων σε τσίρκο.

2012

20 Ιουλίου –  Μετά από την υπερψήφιση πρότασης νόμου του βουλευτή του Κινήματος κ. Γιώργου Περδίκη στις 12 Ιουλίου, επεκτείνονται πλέον οι δικαιοδοσίες των ειδικών αστυνομικών ώστε να περιλαμβάνουν και τις εξουσίες που παραχωρούνται στην Αστυνομία με βάση των διατάξεων του περί Σκύλων Νόμου και του περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων Νόμου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει την κυκλοφορία του Λανέιτ. Υπενθυμίζεται ότι το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κατέθεσε πρόταση νόμου το 2004 για απαγόρευση του Λανέιτ που απέρριψαν όλα τα άλλα κόμματα.

2013

20 Ιουνίου – Απαγορεύτηκε η λειτουργία τσίρκων στην Κύπρο που χρησιμοποιούν ζώα στις παραστάσεις τους, με ομόφωνη ψήφιση νομοθεσίας από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μια επιτυχία των αγώνων του οικολογικού κινήματος η οποία δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Νοέμβριος – Μετά από έντονα διαβήματα του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών προς τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και το Υπουργείο Οικονομικών εκδόθηκαν επιταγές επιπλέον κρατικής χορηγίας προς τις φιλοζωικές οργανώσεις για το 2008. Το νέο χρόνο αυξάνονται οι χορηγίες μετά από διαβήματα του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

2014

18 Φεβρουαρίου – Το Τμήμα Δασών προχώρησε με την έκδοση κανόνων που αφορούν την εν μέρει πρόσβαση στο Εθνικό Δασικό Πάρκο της Αθαλάσσας και της Ακαδημίας για τη διακίνηση των σκύλων εφόσον φέρουν λουρί. Υπενθυμίζεται ότι για την ολική πρόσβαση στα δύο αυτά Εθνικά Δασικά Πάρκα, ως Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών έχουμε προβεί σε σειρά ενεργειών προκειμένου να αρθούν τα διατάγματα που είχαν εκδοθεί το 1995 τα οποία απαγόρευαν την διακίνηση σκύλων εντός των Εθνικών Δασικών Πάρκων. Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας η διακίνηση των σκύλων επιτρέπεται σε δύο διαδρομές. Η πρώτη διαδρομή σκύλων καθορίστηκε ως η διαδρομή που βρίσκεται κοντά στη νοτιοδυτική είσοδο του Πάρκου και έχει μήκος 2300 μέτρα και η δεύτερη διαδρομή ως η διαδρομή που βρίσκεται ανατολικά του δρόμου Γερίου – Λευκωσίας και έχει μήκος 3100 μέτρα. Στο Εθνικό Δασικό Πάρκο της Ακαδημίας η διακίνηση των σκύλων επιτρέπεται σε έκταση 11,9 εκταρίων και οριοθετείται νότια από το ρέμα που διασχίζει το Πάρκο, δυτικά από το δρόμο Παιδαγωγικής Ακαδημίας, ανατολικά από το χώρο στάθμευσης που βρίσκεται παρακείμενα της λεωφόρου Λάρνακας και βόρεια από την περίφραξη του Πάρκου. Και στα δύο πάρκα ο χώρος καθορίζεται στο έδαφος με ειδικές πινακίδες. Επισημαίνεται ότι ο σκύλος πρέπει να είναι δεμένος με λουρί και να μην ανήκει στις επικίνδυνες φυλές των σκύλων. Ως Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, οι εν λόγω κανόνες που έχουν εκδοθεί από το Τμήμα Δασών, δεν μας βρίσκουν σύμφωνους και προτιθέμεθα να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να επιτρέπεται η διακίνηση των σκύλων εντός όλων των περιοχών των Εθνικών Δασικών Πάρκων της Ακαδημίας και της Αθαλάσσας.

10 Μαρτίου –  Μετά από έκκληση ομάδας ιδιοκτητών σκύλων για αναβάθμιση του πάρκου στην Τάφρο της Πύλης Αμμοχώστου, ώστε να γίνεται με πιο ασφαλή τρόπο ο περίπατος με τους σκύλους στο χώρο αυτό, ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργος Περδίκης ζήτησε από το Δήμαρχο Λευκωσίας συνάντηση στην παρουσία των ιδιοκτητών σκύλων για το θέμα. Στη συνάντηση (21/1/14) είχαν υποβληθεί διάφορα αιτήματα για υλοποίηση τα οποία πληροφορηθήκαμε από το Δημαρχείο Λευκωσίας ότι έχουν υλοποιηθεί σχεδόν όλα.

Περισσότερες πληροφορίες  στην ιστοσελίδα https://cyprusgreens.org/.

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ