Ως ένα πρώτο θετικό βήμα κρίνουμε την απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Κ. Καδή, να αφιερώσει την μέρα του στο θέμα της ευημερίας και της προστασίας των ζώων, με επίκεντρο το διαχρονικό πρόβλημα των αδέσποτων σκυλιών.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία  Πολιτών χαιρετίζουμε το ενδιαφέρον του κ. Κώστα Καδή, τις καλές του προθέσεις αλλά οφείλουμε να πούμε ότι αναμένουμε και υλοποίηση των διάφορων εξαγγελιών που κατά καιρούς ακούστηκαν.

Την ίδια ώρα, σημαντικά νομοσχέδια που αφορούν την ευημερία των ζώων, όπως για παράδειγμα ο περί σκύλων νόμος, ο περί ευημερίας των ζώων, οι κανονισμοί για τα pet shop, τα καταφύγια των ζώων, τους ζωολογικούς κήπους και άλλα, τα αναμένουμε καρτερικά.

Το διάταγμα το οποίο εκδόθηκε επί Υπουργίας κ. Κουγιάλη σε σχέση με τα εξωτικά, ξένα προς την Κύπρο ζώα και ερπετά, το οποίο το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών πρόβαλε στην περίπτωση της προσπάθειας ανέγερσης πάρκου κροκοδείλων στην Κύπρο, αναμένουμε ακόμα να εκσυγχρονιστεί και να καλύπτει χωρίς αμφιβολία και τα πάρκα / φάρμες κροκοδείλων. Είναι κάτι που μας το χρωστά ο κ. Καδής για να σταματήσει το γυρολόι των επενδυτών που αναζητούν χώρο ανά την Κύπρο για να παρκάρουν τους κροκόδειλους που τους ξέμειναν από το Ισραήλ.

Ευρύτερα η πολιτεία οφείλει να δει πολλά ζητήματα που αφορούν τα ζώα και κατ’ επέκταση το περιβάλλον. Ένα παράδειγμα που μας αφορά άμεσά είναι η δημιουργία, επιτέλους, μιας σωστά στελεχωμένης Αστυνομίας ζώων.