Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ δήλωσε μετά το πέρας της χθεσινής τηλεδιάσκεψης ηγετών των κρατών μελών της Ε.Ε.: «Οι παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης από την Τουρκία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου αναφέρθηκαν από ορισμένα κράτη μέλη. Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας προς την Κύπρο και υπενθυμίσαμε και επιβεβαιώσαμε τα προηγούμενα συμπεράσματά μας σχετικά με αυτό το θέμα».

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, όσο σημαντική και εάν θεωρείται η επιβεβαίωση της στήριξης προς την Κύπρο, δεν παύει από το να μην έχει κανένα ουσιαστικό και άμεσο αποτέλεσμα – όπως τον τερματισμό των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Ε.Ε. είχε ξεκινήσει διαδικασίες επιβολής κάποιων μέτρων κατά της Τουρκίας. Περιμέναμε ότι αφού η Τουρκία δεν ενοχλείται από την «κορωνοκρίση» και συνεχίζει τις παράνομες γεωτρήσεις, η Ε.Ε. έχει δικαίωμα και υποχρέωση να προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα. Το γεγονός ότι έληξε το Συμβούλιο χωρίς αποφάσεις για το θέμα των Τούρκικων παρεμβάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ είναι μια αρνητική εξέλιξη

Τα ίδια ισχύουν για τις ανεμικές και διφορούμενες αντιδράσεις των ΗΠΑ και Ρωσίας.

Έχουμε χορτάσει από λόγια συμπαράστασης και στήριξης. Είναι η ώρα να αποφασιστούν σοβαρές κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας.

Ενώ οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται νόμιμα στην περιοχή έχουν αναστείλει προσωρινά τις εργασίες τους, για προστασία του προσωπικού τους, οι Τούρκοι δεν «πτοούνται» καταγράφοντας ακόμη μια παράνομη και προκλητική ενέργεια από την Τουρκία. Ο νεοσουλτάνος Ερντογάν, είναι πιο θρασύς από ποτέ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει για ακόμη μια φορά την ανησυχία και τη συμπαράστασή της αλλά δεν προχωρεί στην επιβολή σοβαρών κυρώσεων.