Στις 26 Απριλίου συμπληρώνονται 34 χρόνια από το καταστροφικό πυρηνικό ατύχημα στον αντιδραστήρα τέσσερα του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Οι πρόσφατες πυρκαγιές στην περιοχή του Τσερνόμπιλ και οι πληροφορίες για διασπορά ραδιενεργού στακτής έχουν δημιουργήσει ευρύτερη ανησυχία στην Ευρώπη, ακόμα και σε συνθήκες «κορωνοκρίσης». 

Το 1986 ήταν το Τσέρνομπιλ, το 2011 η Φουκουσίμα, ενώ για το αύριο οι πυρηνικοί κίνδυνοι είναι πολλοί. Ένας από αυτούς είναι δίπλα μας.

Για την Κύπρο ακούει στο όνομα «Άκκιουγιου», αφού ο πυρηνικός σταθμός ενέργειας που έχει προγραμματιστεί στην Τουρκία απέχει μόλις 90 χλμ. από τις ακτές της Κερύνειας.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών  θεωρούμε ότι είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε εδώ στην Κύπρο με ελαφρότητα, γιατί συνιστά απειλή για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια για όλους τους κατοίκους του νησιού μας.

Εδώ και χρόνια τασσόμαστε εναντίον σε αυτό το έργο που επιφέρει σοβαρότατες επιπτώσεις σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, ασφάλειας, αλλά και πολιτικής, επηρεάζοντας ολόκληρο το χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ήδη βρισκόμαστε σε συντονισμό με οργανώσεις και συλλογικούς φορείς από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία, σε ένα κοινό αγώνα για μια αποπυρηνικοποιημένη Ανατολική  Μεσόγειο.

Ευελπιστούμε να μάθουμε από τα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος ούτως ώστε να μην τα επαναλάβουμε.