Επίσκεψη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ισότητας 13 Δεκεμβρίου 2021.

Μάρτυρες των άθλιων συνθηκών που επικρατούν στο κέντρο φιλοξενίας των αιτητών ασύλου Πουρνάρα έγινα βουλευτές μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, σε επίσκεψη που πραγματοποίησαν χθες στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Η επιτροπή έτυχε ενημέρωσης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι πρόσφυγες του κέντρου φιλοξενίας και διαπίστωσε το μέγεθος του προβλήματος.

Σε δηλώσεις της η βουλεύτρια του Κινήματος κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου δήλωσε ότι «Αυτή η κατάσταση δεν τιμά την Κύπρο αφού ο υπερπληθυσμός αλλά και οι ανεπαρκείς χειρισμοί του Υπουργείου Εσωτερικών έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα. Οι  συνθήκες υγιεινής, οι ελλείψεις βασικών ειδών ρουχισμού αλλά και κρεβατιών και κουβερτών είναι εμφανείς. Μεγάλος αριθμός ατόμων στοιβάζονται σε μερικά τετραγωνικά και αυτό αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για την υγεία τους αλλά και παραβιάζει κάθε έννοια ανθρωπισμού και πολιτισμού. Μεγάλος αριθμός ασυνόδευτων παιδιών δεν τυγχάνουν της διαχείρισης που πρέπει με αποτέλεσμα να κινδυνεύει τόσο η σωματική όσο και η ψυχική τους ακεραιότητα.

Οφείλουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας και να διαχειριστούμε με αποτελεσματικότητα το θέμα, όπως χειριστήκαμε το 1974 το δικό μας προσφυγικό δράμα. Πρέπει να γίνεται διαχωρισμός των παιδιών από τους ενήλικες αλλά και των ευάλωτων ατόμων. Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να ζητήσουμε την αρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις επιστροφές εκείνων που δεν δικαιούνται άσυλο.  Η πολιτική πρέπει να βρίσκει λύσεις και όχι να δημιουργεί κρίσεις!». Συνεχίζοντας τόνισε ότι «Υπάρχουν πολλές αιτήσεις και οι συνθήκες είναι δύσκολες, αλλά επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη δεύτερης πενταετίας κάτι δεν πάει καλά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού και φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση.  Η ανεπάρκεια του συστήματος αφήνει παράθυρα στους διακινητές για να εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο.  Ο Υπουργός οφείλει να εφαρμόσει ένα αποτελεσματικό σύστημα εξέτασης των αιτήσεων και να προστατέψει την εικόνα της Κύπρου.»