Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει τα τελευταία χρόνια προχωρήσει σε αύξηση του βασικού επιτοκίου φτάνοντας μέχρι το 4.5% με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των δόσεων για τα δάνεια των οποίων το επιτόκιο ήταν συνδεδεμένο με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ.
Τα ψηλά δανειστικά επιτόκια έχουν μειώσει τον δανεισμό γεγονός που οδήγησε- μαζί με την διαφορά μεταξύ δανειστικού και καταθετικού επιτοκίου- στην δημιουργία συσσωρευμένων κερδών στις κυπριακές τράπεζες.
Δυστυχώς μια ανόμοια συμμαχία κομμάτων (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΕΛΑΜ, VOLT) καθ υπόδειξη της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, απέτρεψε πριν λίγες μέρες την φορολόγηση των μεγάλων αυτών κερδών των τραπεζών.
Όμως η λαϊκή κατακραυγή και ο αντίκτυπος των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ανάγκασαν τις τράπεζες σε συνεργασία με την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη να εξαγγείλουν σειρά μέτρων προς διευκόλυνση της κοινωνίας.
Τα μέτρα κρίνονται θετικά αλλά μη ικανοποιητικά. Ήρθαν μετά από την πίεση κάποιων κομμάτων και της κοινωνίας, αφού ήδη οι πολίτες έχουν πληρώσει ακριβά την τραπεζική κερδοσκοπία των τελευταίων τριών χρόνων.
Αξιολογώντας τις ανακοινώσεις των δυο συστημικών τραπεζών, ήτοι της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας, εύκολα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα μικρό θετικό βήμα, αλλά δεν μπορεί να μας αφήσει ικανοποιημένους ότι είναι εκείνα τα μέτρα πολιτικής που θα απαμβλύνουν τις αρνητικές επιδράσεις που έχει προκαλέσει η εδώ και σχεδόν τρία χρόνια συνεχής αύξηση των δανειστικών επιτοκίων.
Επισημαίνουμε δε ότι, η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια των οποίων το βασικό επιτόκιο είναι εκείνο της ΕΚΤ, αποτελεί συμβατική αλλά και νομική υποχρέωση των Τραπεζών και δεν αποτελεί χάρη.
Χρειάζεται ακόμα να γίνει μια καθολική αλλά και στοχευμένη αναπροσαρμογή των πολιτικών των τραπεζών.
Αναμένουμε ότι οι Τράπεζες θα συμπεριφερθούν με περισσότερη υπευθυνότητα αλλά και κοινωνική ευαισθησία.
Ως Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, θα παρακολουθούμε από κοντά αλλά και κριτικά τις αποφάσεις και πολιτικές των Τραπεζών, και θα είμαστε όπως πάντα στο πλευρό των πολιτών.
Πιο κάτω θα κάνουμε μια αξιολόγηση των εξαγγελθέντων μέτρων από τις δυο συστημικές Τράπεζες.
Κατ’ αρχή να επισημάνουμε ότι είναι Συμβατική Υποχρέωση των Τραπεζών να διαφοροποιούν το βασικό επιτόκιο των δανείων των οποίων το Βασικό επιτόκιο είναι το Βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ. Συνεπώς δεν κάνουν χάρη στους δανειολήπτες αυτούς όταν θα μειώσουν τα επιτόκια τους. Η μείωση δε θα πρέπει να γίνεται άμεσα με την κάθε αλλαγή των βασικών επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Αυτό θα πρέπει να το ελέγξουν οι δανειολήπτες ότι πράγματι τα επιτόκια των δανείων τους έχουν μειωθεί κάθε φορά που τα διαφοροποιούσε η ΕΚΤ. Και αυτή η μείωση θα πρέπει να είναι καθολική και όχο μόνο των δανειοληπτών που δεν παρουσιάζουν καθυστερήσεις α δάνεια τους. Άλλωστε, ενδεχοένως να παρουσιάζουν καθυστερήσεις και ένεκα της αύξησης των επιτοκίων.
Σχέδιο επιβράβευσης συνεπών δανειοληπτών
Δεν μας αναφέρει όμως αν αυτή είναι επί πλέον μείωση ή είναι στα πλαίσια της υποχρεωτικής ένεκα συμβατικής τους υποχρέωσης. Επειδή επιβράβευση θα έχει ουσία αν είναι επί πλέον της συμβατικής.
Και το περιθώριο που έχουν μέσω της επιλογής mobile app, ενδεχομένως να αποτελεί και δώρο άδωρο για τους πλείστους δανειολήπτες.
Η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια τω οποίων το βασικό επιτόκιο είναι εκείνο της ΕΚΤ, είναι συμβατική υποχρέωση τους να τα μειώσουν, και δεν αποτελεί χάρη προς τους δανειολήπτες.
Για τις μειώσεις ή και μηδενικές χρεώσεις σε λογαριασμούς πληρωμών και άλλες υπηρεσίες, προβαίνουν μετά από τα υπερκέρδη που έχουν κάνει ιδιαίτερα από το 2018 μετά που έκλεισε η ΣΚΤ και δημιουργήθηκε ένα Τραπεζικό ολιγοπώλιο με τις ευλογίες της Κυβέρνησης.