Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου. Τον τελευταίο χρόνο ζήσαμε κάτι πρωτόγνωρο με την πανδημία του κορωνοϊού που κτύπησε το Παγκόσμιο απρόσμενα βρίσκοντας μας όλους απροετοίμαστους, δείχνοντας μας πόσο πολύτιμο αγαθό είναι η υγεία.

Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στους εργαζομένους της πρώτης γραμμής, γιατρούς και νοσοκόμους και το προσωπικό των νοσοκομείων που με κίνδυνο της υγείας τους περιθάλπουν με γνώμονα τους το γενικό καλό, τους ασθενείς της πανδημίας.

Στην Κύπρο έχουμε κάνει βήματα βελτίωσης με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, όμως η προκλήσεις της πανδημίας και η κατάσταση που επικρατεί βρίσκει την Κύπρο και το σύστημα υγείας μας να νοσεί με υποστελεχωμένα νοσοκομεία, τόσο σε ιατρικό όσο και σε παραϊατρικό προσωπικό, ελλιπή ιατρικό εξοπλισμό και κακή διαχείριση ορισμένων ασθενών.

Υγεία βέβαια δεν είναι μόνο η θεραπεία. Για τους Οικολόγους η υγεία ξεκινά από την πρόληψη. Χρειαζόμαστε λοιπόν μια ολοκληρωμένη πολιτική όπου η πρόληψη θα γίνει ο πυλώνας του συστήματος υγείας μας και όπου θα στηρίζεται στην καλή διατροφή, άσκηση και προστασία από τους πιθανούς εθισμούς όπως κάπνισμα, τοξικές ουσίες και φάρμακα.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ευελπιστούμε η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας να μας βρει όλους έτοιμους να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζει κυρίως τον τελευταίο χρόνο ο τομέας της υγείας.

Βίντεο δηλώσεων του υποψήφιου βουλευτή Λευκωσίας κ. Μάριου Ταραμίδη