Η πολύκροτη υπόθεση με τον Ταλ Ντίλιαν – που εν τέλει αθωώθηκε με αναστολή ποινικής δίωξης για το κατασκοπευτικό βαν, απασχολεί ξανά την Κύπρο αλλά και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με τις εξελίξεις στην Ελλάδα που αφορούν εταιρείες λογισμικών παρακολούθησης. Το εν λόγω θέμα μπορεί να κουκουλώθηκε στην Κύπρο και ουδείς να ασχολείται στο εσωτερικό με το κατασκοπευτικό βαν ή τα λογισμικά παρακολουθήσεων, όμως η Ευρώπη εξετάζει σοβαρά το θέμα καθώς στο νησί μας έφτασαν χθες τα μέλη της εξεταστικής Επιτροπής PEGA όπου είχαν σειρά συναντήσεων με φορείς.

Τονίζουμε πως ο Ταλ Ντίλιαν συνδέεται άμεσα με την υπόθεση, καθώς η εταιρεία του με έδρα την Κύπρο – κατέχει το λογισμικό με το οποίο διεξάγονταν οι παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων και ενεργών πολιτών στην Ελλάδα.

Εμείς ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, δεν πρόκειται να αφήσουμε το θέμα έτσι. Θα επιμένουμε στην διερεύνηση του και στο ξεσκέπασμα των εμπλεκομένων, καθώς και εμείς υπήρξαμε θύματα υποκλοπής στο πρόσφατο παρελθόν. Να αναφέρουμε ότι ηλεκτρονικός υπολογιστής του Κινήματος κλάπηκε πριν λίγους μήνες και επιστράφηκε με μυστηριώδη τρόπο φορτωμένος με λογισμικά παρακολούθησης. Ακόμα αναμένουμε πληροφορίες από την Αστυνομία για το στάδιο διερεύνησης των καταγγελιών μας και υποψιαζόμαστε πως το θέμα συνδέεται με τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων.

Ευθύνες έχουν και τα πολιτικά κόμματα που, για λόγους που μόνο τα ίδια γνωρίζουν, αρνήθηκαν να συζητήσουν το θέμα του κατασκοπευτικού βαν από το 2019 στην Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως και των άλλων επιχειρήσεων κατασκοπευτικού χαρακτήρα ή συλλογής πληροφοριών (όπως ονομάζονται) στην Κύπρο.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καλούμε την Κυβέρνηση να δώσει ακόμη και τώρα εξηγήσεις και να προχωρήσει στην αποκάλυψη της αλήθειας για τη σύνδεση του σκανδάλου με την Ελλάδα και τις εταιρείες παρακολούθησης. Η σοβαρότητα της εν λόγω υπόθεσης δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό κανενός.