Τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται πως το ποσοστό εγκατάλειψης κατοικίδιων ζώων αυξάνεται, δραματικά. Δυστυχώς και φέτος γίναμε δέκτες καταγγελιών για εγκατάλειψη κατοικίδιων ζώων.

Είναι πραγματικά αδιανόητο τα κατοικίδια ζώα να εγκαταλείπονται λόγω διακοπών, ή να αφήνονται κλειδωμένα στο σπίτι και παρατημένα σε βεράντες και ταράτσες σπιτιών.

Η υιοθεσία ενός ζώου συνεπάγεται από ηθικές αλλά και νομικές ευθύνες για τη διαβίωση, τη διατροφή και την ευημερία του. Ο Νόμος μάλιστα, προνοεί ποινική δίωξη και χρηματικό πρόστιμο.

Τα ζώα δεν είναι μπουλουκάκια ή ένα είδος εποχιακού δώρου, το οποίο μπορείς απλά να εγκαταλείπεις ή να ξεφορτώνεσαι. Αν κάποιος δεν μπορεί να πάρει το κατοικίδιο μαζί του κάπου, υπάρχει η δυνατότητα είτε να το αφήσει σε ειδικά διαμορφωμένα ξενοδοχεία ή να το αφήσει σε κάποιο φίλο και συγγενή που θα μπορεί να περιποιηθεί κατάλληλα το ζώο.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κάνουμε έκκληση στον κόσμο να μην εγκαταλείπει τα αγαπημένα του ζώα και να ενημερώνει άμεσα τις αρμόδιες αρχές για περιστατικά εγκατάλειψης.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους με τη σειρά τους θα πρέπει να εντείνουν τις εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών και να εφαρμόσουν την νομοθεσία. Ο μεγάλος αριθμός αδέσποτων και τα γεμάτα καταφύγια ιδιαίτερα για τη φετινή χρονιά είναι απόδειξη ότι χρειάζεται άμεσα μια ολοκληρωμένη πολιτική για τα αδέσποτα ζώα.

Το καλοκαίρι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να δροσιστείτε παρέα με το σκύλο σας και να  επισκεφθείτε τη θάλασσα χωρίς να τον εγκαταλείπετε μόνο στο σπίτι.

Οι ευχές μας για καλές διακοπές είναι για όλους!