Με μεγάλη μας λύπη, βλέπουμε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας στην Πολιτική Άμυνα και κάλυψης του κενού με “εθελοντές”.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θεωρούμε ότι η  απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας θα οδηγήσει σε ουσιαστική αδρανοποίηση της Πολιτικής Άμυνας. 

Η Πολιτική Άμυνα αφήνεται στο έλεος του Θεού καθώς πέραν των προβλημάτων της στελέχωσης, έχει να αντιμετωπίσει και έλλειψη υπόγειων χώρων σε υποστατικά τα οποία να λειτουργήσουν ως χώροι προστασίας του κοινού σε περίπτωση εχθροπραξιών.

Σε ένα νησί όπου είναι ημικατεχόμενο και το οποίο βρίσκεται από το 74 σε εμπόλεμη κατάσταση, η αδρανοποίηση της Πολιτικής Άμυνας όπως και η εγκατάλειψη του προγράμματος καταφυγίων, αφήνει εκτεθειμένους τους πολίτες της Κύπρου.

Δεν μπορεί η πολιτική άμυνα να αντιμετωπίσει τις μεγάλες κρίσεις που αναμένεται να κτυπήσουν τη χώρα μας και λόγω των κλιματικών αλλαγών μόνο με τους λεγόμενους εθελοντές.  Είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσουμε περισσότερα και μεγαλύτερα περιστατικά πυρκαγιών και πλημμυρών στο άμεσο μέλλον. Για να μην αναφέρουμε τα θέματα της διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης, του ενδεχόμενου ενός σεισμού ή μιας πολεμικής κρίσης, μικρής ή μεγάλης έντασης. 

Καλούμε τον νέο  Υπουργό  Εσωτερικών και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να δουν το θέμα πιο σοβαρά για την  οριστική επίλυση των προβλημάτων της Πολιτικής Άμυνας.