Οι αποκαλύψεις της κ. Γιωρκάτζη ενισχύουν την ανάγκη αναζήτησης ποινικών ευθυνών σε κυβέρνηση και πρώην διοίκηση Συνεργατισμού

Προς την ορθή κατεύθυνση είναι η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα κ. Κώστα Κληρίδη να ζητήσει ποινική έρευνα σε υποθέσεις που αφορούν τον Συνεργατισμό και φέρεται να εμπλέκονται ηγετικά στελέχη του και ειδικότερα ο πρώην γενικός διευθυντής κ. Χατζηγιάννης.

Θεωρούμε ότι χρήζει εκ βάθους διερεύνηση το γεγονός της ύπαρξης καταγγελιών, σύμφωνα με τις οποίες ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος ζητούσε στοιχεία μετά από καταγγελίες που δεχόταν και που αφορούσαν ενδεχόμενες αυθαιρεσίες στον Συνεργατισμό, αλλά ουδείς ενδιαφέρθηκε να του τα παράσχει. Πρόκειται δηλαδή για καθαρή περίπτωση παρεμπόδισης της έρευνας του χρηματοοικονομικού επιτρόπου, γεγονός που συνιστά ποινικό αδίκημα.

Όταν έγινε γνωστό ότι ο Συνεργατισμός με τους κυβερνητικούς χειρισμούς όδευε προς το ξεπούλημά του, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είχε εκφράσει δημόσια την άποψη ότι εκ των γεγονότων πιθανόν να προκύπτουν εκτός από πολιτικές και ποινικές ευθύνες.

Την ίδια ώρα οι συγκλονιστικές είναι οι αποκαλύψεις της επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Κας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής. Κατά την άποψή μας  προσδίδουν στην όλη διαδικασία ακόμη μεγαλύτερη ώθηση προς διερεύνηση. Ελπίζουμε η ερευνητική επιτροπή και ο Γενικός Εισαγγελέας να αξιοποιήσουν τις τοποθετήσεις της κ. Γιωρκάτζη και να πράξουν τα δέοντα, δηλαδή με αλλά λόγια να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης όσους ευθύνονται για την καταστροφή του Συνεργατισμού.

Όσον αφορά την γενική τοποθέτηση για τις ευθύνες των κομμάτων πρέπει επιτέλους όλοι να ξεκαθαρίσουν ποια είναι τα κόμματα που διορίζουν, προάγουν και απολύουν σε αυτή τη χώρα. Η γενική αναφορά στα κόμματα δεν ενισχύει το έργο της δικαιοσύνης. Πρέπει όχι μόνο να γίνει ονομαστική αναφορά στα κόμματα αλλά και σε στελέχη των κομμάτων που έχουν αναμειχθεί σε διορισμούς και προαγωγές στον Συνεργατισμό για να γίνει κατορθωτό να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεων τους ενώπιον δικαστηρίου.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι η ερευνητική επιτροπή που συστάθηκε για να διερευνήσει την κατάρρευση του Συνεργατισμού πρέπει να συνεχίσει το έργο της και να φτάσει ως βάθος. Τα στοιχεία που αφορούν προσλήψεις, την εμπλοκή προσώπων, ενδεχόμενων παρανομιών, επηρεασμών, σήψης και διαφθοράς άρχισαν να ξεπροβάλλουν. Η Γενική Εισαγγελία και η Αστυνομικές Αρχές οφείλουν να ακούν, να λαμβάνουν στοιχεία και να φτάσουν το μαχαίρι στο κόκκαλο. Ευθύνες υπάρχουν και απαιτείται να δοθούν απαντήσεις.