Οι πληροφορίες για το προσχέδιο της ενδιάμεσης έκθεσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Γκουντέρες για το Κυπριακό, δυστυχώς περιλαμβάνει πολλά στοιχεία που μας απογοητεύουν.

Περιμέναμε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να περιλαμβάνει στην έκθεση αναφορά στις εχθρικές ενέργειες των Τούρκων στα Στροβίλια, στον Αγ. Σωζόμενο και στο θέμα του ποδοσφαιρικού αγώνα στην Πύλα. Επίσης περιμέναμε να έκανε αναφορά στην αποστολή των τουρκικών αρμάτων Λέοναρντ στην Κύπρο.

Το χειρότερο από όλα είναι ο τρόπος που προσεγγίζει το θέμα των προκλητικών ενεργειών των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ, αφού αποφεύγει να τις καταγγείλει ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Μέσα από την έκθεση του Γενικού Γραμματέα επίσης διαγράφεται η αποδοχή της απαίτησης των Τούρκων για χρονοδιαγράμματα στις συνομιλίες στο κυπριακό. Επιρρίπτοντας ευθύνη σε όλες τις πλευρές, μηδενίζει όλες τις προτάσεις που κατέθεσε τον τελευταίο καιρό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Δεν λαμβάνει υπόψη ότι οι Τούρκοι δηλώνουν ότι δεν θέλουν να συζητήσουν το κυπριακό μέχρι τον Ιούνιο.

Δεν κάνει καμιά αναφορά στον εποικισμό που έχει ξεπεράσει κάθε όριο, προκαλώντας ακόμα και την αντίδραση του κ. Ακιντζί.

Είναι ολοφάνερο ότι στην προσπάθεια του ο κ. Γκουντέρες να κρατήσει ίσες αποστάσεις αδικεί και πάλι το θύμα της εισβολής και της κατοχής.

Η μόνη ελπίδα που διαφαίνεται από το κείμενο που διέρρευσε είναι ότι απομακρύνεται επί του παρόντος ο κίνδυνος της διακοπής της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μέχρι νεοτέρας.