Προβληματισμό και εύλογα ερωτήματα προκαλούν οι δημόσιες τοποθετήσεις του δικηγόρου ο οποίος εκπροσωπεί τα δικαιώματα της Μονής Σταυροβουνίου, σχετικά με τις παρεμβάσεις δυο πολιτικών αρχηγών που από τις ενδείξεις φαίνεται να είναι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και του ΔΗΚΟ κ. Νικόλα Παπαδόπουλου σχετικά με την υπόθεση κατασκευής του ασφαλτικού εργοστασίου στα Πυργά.

Ήδη ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Α. Νεοφύτου με την δημόσια αντίδραση του ομολόγησε ότι οι καταγγελίες τον αφορούν. 

Ταυτόχρονα αναπάντητη παραμένει η καταγγελία του π. Σάββα ότι σε συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τους προτάθηκαν χρήματα για να σταματήσουν να αντιδρούν. Η μέχρι σήμερα αντίδραση του προεδρικού φαίνεται να επιβεβαιώνει την καταγγελία. 

Αν οι καταγγελίες ευσταθούν, τότε ενδεχόμενα να πρόκειται για ένα ακόμα μεγάλο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο για το οποίο θα πρέπει να λογοδοτήσουν αυτοί που τους αφορά.

Οι καταγγελίες καταδεικνύουν ότι για άλλη μια φορά τίθενται τα οικονομικά συμφέροντα πάνω από την ποιότητα ζωής των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος. 

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών από την πρώτη στιγμή στεκόμαστε συμπαραστάτες στο δίκαιο αγώνα των κατοίκων της ευρύτερης επηρεαζόμενης περιοχής, διεκδικώντας το αυτονόητο δηλαδή καλύτερη ποιότητα ζωής και προστασία του περιβάλλοντος. 

Δεν μπορούμε να δεχθούμε την όποια επιπλέον περιβαλλοντική επιβάρυνση, σε μια περιοχή που κατά τα άλλα είναι προστατευόμενη και ενταγμένη στο Natura 2000. Εξίσου σημαντική είναι η διασπορά αεροπροωθούμενων σωματιδίων (σκόνης) λόγω των εργασιών του εργοστασίου αλλά και των χωμάτινων δρόμων, η επιβάρυνση του οδικού δικτύου λόγω της διέλευσης φορτηγών, η ηχορύπανση κτλ.

Επίσης για το Δάσος Σταυροβουνίου έχει μεγάλη σημασία η συγκράτηση των υδάτων και ειδικά η εμπλουτισμός των υπογείων υδάτων της ευρύτερης περιφέρειας.

Ως εκ τούτου, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών  καλεί όπως διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες που έχουν ακουστεί στον δημόσιο διάλογο και αφορούν την υπόθεση αυτή.

Επίσης τα αρμόδια Τμήματα, Υπουργεία οφείλουν άμεσα να διορθώσουν το μέγα σφάλμα της αδειοδότησης αυτής της λεγόμενης ανάπτυξης και όχι να θυσιάσουν μια ολόκληρη περιοχή στον βωμό συμφερόντων και χάριν πολιτικών παρεμβάσεων.