Συζητήθηκε ξανά η πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για την οριζόντια ψηφοφορία στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Σε 15 μέρες η πρόταση αναμένεται να σταλεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Τέσσερα κοινοβουλευτικά κόμματα ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να υπερψηφίσουν την πρόταση νόμου. Με την ευκαιρία αυτή ωστόσο, απευθύνουμε έκκληση και στα υπόλοιπα κόμματα, ΚΣ ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ, να δουν θετικά την πρόταση νόμου. Σημειωτέων ότι το ΑΚΕΛ και το ΕΛΑΜ απορρίπτουν δογματικά οποιαδήποτε μορφή οριζόντιας ψηφοφορίας.

Με την κλασματική ψήφο, διασκεδάζονται οι ανησυχίες των μικρών και μεσαίων κομμάτων για το φαινόμενο της κατευθυνόμενης πριμοδότησης από μεγαλύτερα κόμματα, το οποίο αποτέλεσε μπαμπούλα των μικρότερων κομμάτων λόγω και της πικρής εμπειρίας από τις τελευταίες εκλογές

Θέτουμε υπόψη αυτών των κομμάτων – ας το σκεφτούν – ότι με τη άρνηση τους οδηγούν τον λαό ακόμα πιο βαθιά στην αποχή, γεγονός που ενισχύει τα μεγάλα κόμματα και τις ακραίες πολίτικες εκφράσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι σημειώσαμε πανευρωπαϊκό ρεκόρ αποχής στις τελευταίες ευρωεκλογές.

Έχουμε στα χέρια μας ακόμα μια έρευνα της κοινής γνώμης που δεικνύει ξεκάθαρα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών υιοθετούν την ιδέα της οριζόντιας, από όποιο κόμμα και εάν προέρχονται.

Μεγάλο μέρος όσων απείχαν, ανέφεραν ότι εάν είχαν τη δυνατότητα οριζόντιας ψηφοφορίας, θα συμμετείχαν στις εκλογές.

Άρα, θεωρούμε ότι είναι μια καλή αρχή για αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας της σύγχρονης δημοκρατίας.