Χάος φαίνεται να επικρατεί στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών των δημοσίων νοσηλευτηρίων του νησιού μας. Αυτό διαφάνηκε κατά τη χθεσινή συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας της Βουλής. Ανεπάρκεια χώρου για περίθαλψη των ασθενών, ελάχιστοι αναπνευστήρες, έλλειψη στα απαραίτητα αναλώσιμα και φάρμακα, υποστελέχωση, ελλείψεις επαρκών διαγνωστικών εξετάσεων, κακή διαχείριση κλινών, διαλογή ασθενών από μη εκπαιδευμένο προσωπικό είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που αναφέρθηκαν κατά τη χθεσινή συζήτηση από τους άμεσα εμπλεκόμενους, ασθενείς και γιατρούς.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός πως, εντός του ΓΕΣΥ, παρέχουν υπηρεσίες Πρώτων Βοηθειών τα δημόσια νοσηλευτήρια και μόνο ένα ιδιωτικό Νοσηλευτήριο. Αν και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, τονίζουν πως καταβάλλουν προσπάθεια για βελτίωση των συνθηκών στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών των νοσοκομείων στην Κύπρο, και λέχθηκε πως επαναξιολογείται η λειτουργία των ΤΑΕΠ, για την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα, εμείς σημειώνουμε πως καλεσμένοι στην επιτροπή τόνισαν πως σωρεία επιστολών και αιτημάτων τους παραμένουν αναπάντητα για πολλούς μήνες τώρα, ούτε φαίνεται να υπάρχει διαβούλευση με τους άμεσα εμπλεκόμενους για τις πιθανές λύσεις.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, τονίζουμε πως πρέπει άμεσα να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα των Τμημάτων Πρώτων Βοηθειών. Τα νοσηλευτήρια και κατ’ επέκταση το ΓεΣΥ πλήττονται από αυτή την εικόνα. Δεν παραγνωρίζουμε βέβαια και τις ευθύνες του υπουργείου υγείας που διαχρονικά άφηνε τα προβλήματα να στοιβάζονται και δεν προχωρούσε σε δυναμικές λύσεις, αλλά η ευθύνη πλέον πέφτει στους ώμους του ΟΚΥΠΥ και του ΟΑΥ.

Το ΓεΣY είναι ένα κοινωνικό επίτευγμα για την Κύπρο. Όλοι μας έχουμε υποχρέωση και καθήκον να παρακολουθούμε από κοντά την ορθή εφαρμογή του έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι πραγματικές ανάγκες και οι ελπίδες των πολιτών. Δεν θα δεχθούμε καμία υποχώρηση που θα μειώνει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ή την ευκολία πρόσβασης σε γιατρούς και λοιπές υπηρεσίες υγείας.