Δυστυχώς βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Ψηλά κτήρια και στην πόλη της επαρχίας Πάφου, όπου παρά τις αντιδράσεις και επιφυλάξεις μας φαίνεται πως η πρώτη απόφαση για ανέγερση πύργων στην πόλη της Πάφου είναι γεγονός.

Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχουμε εκφράσει την έντονη ανησυχία μας για την απόφαση της Πολεοδομικής Επιτροπής του Δήμου Πάφου να ανάψει το πράσινο φως για την κατασκευή και λειτουργία ανάπτυξης μικτής οικιστικής εμπορικής χρήσης από 20 επαύλεις – 2 πολυώροφα κτήρια και καταστήματα στην ενορία Πάφου, στον Δήμο Πάφου, επί της λεωφόρου Ποσειδώνος, που περιλαμβάνει την ανέγερση δύο ψηλών κτηρίων 16 και 15 ορόφων με διαμερίσματα και εστιατόρια .

Είμαστε ενάντια στην πυργομανία. Η Πάφος θα χάσει το πλεονέκτημα της γραφικότητας που έχει έναντι των άλλων πόλεων. Ξαφνικά σε χρόνο μηδέν, ξεφύτρωσαν οι πρώτοι πύργοι.

Ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί άμεσα είναι αν έχει εκπονηθεί στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ψηλά κτήρια, κάτι για το οποίο υπήρχε δημόσια δέσμευση από το υπουργείο εσωτερικών.

Αυτό που δυστυχώς θέλαμε να αποφύγουμε για να μην αρχίσουν οι μαζικές αδειοδοτήσεις και να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα όπως γίνεται στη Λεμεσό, στη Λευκωσία και στην Λάρνακα, φαίνεται πως δεν τα καταφέραμε

Βλέπουμε να καταστρέφεται και η Πάφος στο βωμό του κέρδους. Η άλλοτε γραφική και μοναδική ομορφιά της πόλη αυτής, έχει λεηλατηθεί βάναυσα στο όνομα της ανάπτυξης.

Αλήθεια, ποια απάντηση έχουν να δώσουν αυτοί που με συνοπτικές διαδικασίες αποφασίζουν για το μέλλον της πόλης; Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, η ποιότητα ζωής, ο επηρεασμός των περιοίκων και το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον έχουν ληφθεί καθόλου υπόψη;

Τον περασμένο Σεπτέμβριο το Υπουργείο Εσωτερικών είχε εξαγγείλει την εκπόνηση μελέτης στρατηγικών επιπτώσεων στο περιβάλλον από την ανέγερση ψηλών κτιρίων (πύργων).

Να θυμίσουμε ότι ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στην περίπτωση της ανέγερσης πύργων σε άλλες πόλεις, είχαμε ζητήσει να παγώσουν οι διαδικασίες της αδειοδότησης των ψηλών κτιρίων μέχρι την εκπόνηση γενικής πολιτικής για την ανάπτυξη των ψηλών κτιρίων που να λαμβάνει υπόψη τις συγκοινωνιακές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και άλλες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης κι αυτής της πυρασφάλειας.

Δυστυχώς ούτε η Κυβέρνηση ούτε οι πολεοδομικές αρχές (Τμήμα Πολεοδομίας, Δήμοι) έχουν λάβει υπόψη τις απόψεις μας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία παραβιάζει τη σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία, αντιγράφοντας τα χειρότερα παγκόσμια παραδείγματα, προς όφελος και πάλι μιας μικρής ομάδας επιχειρηματιών, φίλων της εξουσίας.

Με την ανάληψη των καθηκόντων των νέων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα προβεί σε καταγγελία για την πλημμελή εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.