Λίγες μέρες πριν ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού και η στήριξη του κτηρίου που στεγαζόταν το ιστορικό καφενείο «Spitfire» στην Πύλη Πάφου στην εντός των τειχών πόλη. Το κτήριο αυτό βρίσκεται πάνω στην πράσινη γραμμή και η κατάσταση του κρίνεται αρκετά επικίνδυνη για την ασφάλεια των οχημάτων αλλά και των πεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της ημέρας των εργασιών επανειλημμένα οι Τούρκοι στρατιωτικοί με πολιτικά προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τις εργασίες του εργολάβου του Δήμου Λευκωσίας. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταδικάζουμε την Τούρκικη προκλητικότητα και την αρνητική στάση των κατοχικών αρχών, η οποία τελικά με τις έντονες και προκλητικές τους κινήσεις ανάγκασαν τον Δήμο Λευκωσίας να αποσύρει τα συνεργεία από το καφενείο «Spitfire» εντός των τειχών της πρωτεύουσας με αποτέλεσμα να διακοπούν οι εργασίες συντήρησης του ετοιμόρροπου κτίσματος.

Καλούμε το Δήμο Λευκωσίας να επιμένει στην υλοποίησή του έργου. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι ειρηνευτές της ΟΥΝΦΙΚΥΠ παρακολουθούσαν αμέτοχοι τα γεγονότα. Φαίνεται ότι η πολιτική ηγεσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχει αποφασίσει ότι θέλει να μας πείσει ότι δεν έχει λόγο ύπαρξης.  

Αυτή η στάση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ πρέπει να προβληματίσει την κυπριακή πολιτική ηγεσία.