Η αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων, θεωρητικά ισχύει από σήμερα καθώς πλέον 7.000 υπάλληλοι που εργοδοτούνται στα δημόσια νοσηλευτήρια θα αποσπαστούν ή θα μεταφερθούν στον οργανισμό κρατικών υπηρεσιών υγείας.

Για το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών η σημερινή μέρα αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα για το ΓΕΣΥ, ωστόσο μέχρι τον τελικό στόχο υπάρχει μεγάλος δρόμος, ο οποίος δυστυχώς έχει και εμπόδια. Σημειώνεται η σημερινή ανακοίνωση της ΠΑΣΥΚΙ καλεί τους κυβερνητικούς γιατρούς να μην υπογράψουν τα συμβόλαια με τον ΟΚΥπΥ.

Την ίδια ώρα το γεγονός ότι ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας δηλώνει ότι πίσω από τις συλλογικές ανακοινώσεις των ιατρικών εταιρειών που δηλώνουν ότι δεν θα συμμετάσχουν στο ΓΕΣΥ βρίσκεται ο ΠΙΣ, δημιουργεί ακόμα πιο ζοφερή εικόνα για το μέλλον του ΓΕΣΥ.

Επίσης πρέπει να θυμόμαστε ότι η νομοθετική προώθηση του ΓΕΣΥ, χωρίς κανένα κώλυμα ή εμπόδιο από την αντιπολίτευση, έγινε στη βάση μιας συμφωνίας την οποία η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει σε ικανοποιητικό βαθμό. Ενώ τα κόμματα υπερψήφισαν τα κυβερνητικά νομοσχέδια, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να υλοποιήσει το σημείο 5 της συμφωνίας με τα κόμματα, που προνοεί ότι όλες οι ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό των δημοσίων νοσηλευτηρίων θα καλυφτούν πριν την πλήρη αυτονόμηση τον νοσοκομείων.

Η Κυβέρνηση οφείλει πλέον να πλεύσει προς μια και μόνο κατεύθυνση με αποφασιστικότητα. Προς την – εντός χρονοδιαγραμμάτων – υλοποίηση του ΓΕΣΥ, πρώτιστα με στόχο το συμφέρον των ασθενών, διαχειριζόμενη με επιτυχία τις λογικές απαιτήσεις των ενδιαφερομένων.

Αλλά για ακόμα μια φορά επιμένουμε στην έκκληση μας προς όλες τις επαγγελματικές ομάδες να επιδείξουν ανωτερότητα και να θέσουν ως προτεραιότητα το δημόσιο συμφέρον. Και το δημόσιο συμφέρον απαιτεί την λειτουργία του Γενικού Σχεδίου Υγείας.