*Γραπτή δήλωση κ. Κυριάκου Τσιμίλλη, Αντιπρόεδρος Α’ και Συντονιστή Θεματικής Επιτροπής Κυπριακού

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταγγέλλουμε τις μεθοδεύσεις που προωθούνται μέσα από το «πρωτόκολλο» οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας Τουρκίας – ψευδοκράτους. Θεωρούμε δικαιολογημένες τις αντιδράσεις των Τουρκοκυπρίων και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα τους. Πρόκειται για «πρωτόκολλο» που οι εμπνευστές του το κράτησαν μυστικό για ένα και πλέον μήνα μετά την υπογραφή του προκειμένου να μειωθούν οι αντιδράσεις των ιδίων των Τουρκοκυπρίων και να διευκολυνθούν τα κομματικά παζάρια για τη συγκρότηση της ψευδοκυβέρνησης.

Μέσω του «πρωτόκολλου» η Τουρκία προσφέρει «οικονομικές ενέσεις» στα κατεχόμενα, τις οποίες όμως θα της επιστραφούν στο πολλαπλάσιο, χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο «αυταρχικού μνημονίου», μειώνοντας όχι μόνο τις δαπάνες αλλά και τις ελευθερίες των Τουρκοκυπρίων. Βάζοντας καλά το χέρι της στην οικονομία των κατεχομένων, η Τουρκία προχωρεί ξεκάθαρα στην πλήρη προσάρτησή τους και την υποταγή των Τουρκοκυπρίων.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, τονίζουμε πως αυτές οι κινήσεις της Τουρκίας μόνο ζημιογόνες μπορούν να χαρακτηριστούν, τόσο για την ποιότητα ζωής και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων αλλά και για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.

Ευελπιστούμε ότι οι αντιδράσεις των πολιτών και των συνδικαλιστών στα κατεχόμενα να ανατρέψουν το «τουρκικό πρωτόκολλο» και να αποτρέψουν τα νέα τουρκικά τετελεσμένα. Τελικά ο αγώνας των Κυπρίων πρέπει να είναι κοινός!