Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν ξεχνά και τιμά τη μνήμη των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, που έχασαν τη ζωή τους με βίαιο τρόπο από Τούρκους και Τουρκοκύπριους σωβινιστές τον Αύγουστο του 1996. Ο Τάσος Ισαάκ ξυλοκοπήθηκε βάναυσα μέχρι θανάτου στο οδόφραγμα της Δερύνειας, στην κατάληξη της αντικατοχικής πορείας των μοτοσικλετιστών που ξεκίνησε από το Βερολίνο μια βδομάδα νωρίτερα. Λίγες μέρες αργότερα, στις 14 Αυγούστου, μετά την κηδεία του Τάσου Ισαάκ, ο Σολωμός Σολωμού, σε ηλικία μόλις 26 ετών δολοφονήθηκε με πυροβολισμούς από τα κατεχόμενα στην προσπάθεια του να κατεβάσει την Τούρκικη σημαία.

Δυστυχώς και για τις δύο δολοφονίες, οι δράστες έχουν μείνει ατιμώρητοι παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2008 που κρίνει ένοχη την Τουρκία για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ. Οι εικόνες των δολοφονιών μένουν βαθιά χαραγμένες στην μνήμη μας. Τάσος Ισαάκ και Σολωμός Σολωμού, ως σύγχρονοι αγωνιστές για την ελευθερία, έπεσαν ηρωικά και ανέδειξαν στη διεθνή κοινότητα τη βαρβαρότητα της Τουρκίας.

Θεωρούμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει στη μνήμη των δύο πεσόντων να καταγγείλει την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα Ηνωμένα Έθνη ζητώντας επιτέλους τη σύλληψη των δολοφόνων και την παραπομπή τους ενώπιον της δικαιοσύνης.

Βίντεο δηλώσεων της Αλεξίας Σακαδάκη – μέλος Πολιτικής Επιτροπής: