Δήλωση προέδρου του Kινήματος κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια μας στις οικογένειες, φίλους και συγγενείς των τεσσάρων συνάνθρωπων μας, που έχασαν τόσο άδικα τη ζωή τους από τη φονική πυρκαγιά που τέθηκε φαίνεται από αμέλεια στον Αρακαπά το Σάββατο 3 Ιουλίου. Ο πόνος μας είναι διπλός όταν καταστρέφεται η φύση και χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Η Κυβέρνηση αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να στηρίξουν έμπρακτα τις οικογένειες των θυμάτων και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να γίνει δημόσια δαπάνη ο επαναπατρισμός και η ταφή των τεσσάρων αυτών νέων που έχασαν άδικα την ζωή τους με τόσο βίαιο και επώδυνο τρόπο.

Από τον θάνατο των τεσσάρων νέων προκύπτουν πολλά και εύλογα ερωτήματα, γι’ αυτό οι αρμόδιες αρχές έχουν καθήκον να διερευνήσουν πλήρως τις συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατο τους και να αποδώσουν ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν.

Γιατί οι εργάτες δεν είχαν ειδοποιηθεί εγκαίρως ώστε να απομακρυνθούν; Γιατί ακούσαμε πολλές μαρτυρίες από κόσμο που κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του επειδή επέλεξαν διαδρομή που είχε αποκοπεί λόγω της πυρκαγιάς; Μήπως υπήρχε γενικότερα έλλειψη ενημέρωσης; Μήπως πρέπει να γίνεται μέριμνα ώστε να μεταδίδονται προειδοποιήσεις και στην αγγλική τουλάχιστον γλώσσα για μη ελληνόφωνους συνανθρώπους μας που μπορεί να βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο;

Δυστυχώς από αυτή την εξέλιξη οδηγούμαστε το συμπέρασμα πως για ακόμη μια φορά πρέπει να συμβούν τα χειρότερα για να βελτιώσουμε τον τρόπο ανταπόκρισης μας σε τόσο σοβαρά ζητήματα.

Εμείς ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα συνεχίσουμε το έργο μας, στηρίζοντας την υλοποίηση όλων των στρατηγικών σχεδίων που έχουν εκπονηθεί μέχρι σήμερα και κυρίως την επαρκή στελέχωση τόσο του Τμήματος Δασών όσο και της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται άμεσα και εγκαίρως σε όποια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.