Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 02 Απριλίου 2023, στη Δημοσιογραφική Εστία στην Λευκωσία, η Εκλογική Γενική Συνέλευση της Γυναικείας Κίνησης Οικολόγων.

Το συνέδριο είχε ως θέμα την ενδοοικογενειακή βία και την σεξουαλική παρενόχληση και τις διατάξεις που ακολουθεί η Αστυνομία σε περιπτώσεις καταγγελιών, καθώς και τους τρόπους χειρισμού των υποθέσεων από τους αρμόδιους φορείς.

Η θεματική επιλέχθηκε στο πλαίσιο της συμβολής της Γυναικείας Κίνησης Οικολόγων, στην ενημέρωση του κοινού για τα θέματα ενδοοικογενειακής βίας, παρενόχλησης και παρενοχλητικής παρακολούθησης, αλλά και στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρα της Γυναίκας η οποία έχει οριστεί για τις 5 Μαρτίου.

Στο πάνελ συμμετείχαν η Δρ. Άντρη Αντρονίκου, Επιστημονική Διευθύντρια του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια, η κ. Εύη Νικολάου, Ανώτερη Υπαστυνόμος και Υπεύθυνη Κλάδου Χειρισμού θεμάτων Βίας στην Οικογένεια και Κακοποίησης Ανηλίκων της Αστυνομίας Κύπρου και η κ. Κατερίνα Κληρίδου, Λειτουργός Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Τη συζήτηση συντόνιζε η κοινωνιολόγος κ. Αλεξία Σακαδάκη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε ανταλλαγή απόψεων, ακούστηκαν εμπειρίες και απόψεις αλλά και εισηγήσεις από το κοινό και τις ομιλήτριες. Έγιναν πολλές ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και δόθηκαν σημαντικές πληροφορίες στο κοινό. Σημαντική υπήρξε η παρέμβαση θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, που μοιράστηκαν με το ακροατήριο τις δικές τους προσωπικές εμπειρίες για τις διαδικασίες που είχαν να αντιμετωπίσουν, κατά την εξέλιξη της δικής τους υπόθεσης.

Στο συνέδριο παρευρέθηκε και χαιρέτισε η νέα Επίτροπος Ισότητας των Φύλων κ. Τζόζη Χριστοδούλου η οποία και δήλωσε πρόθυμη για προώθηση και στήριξη των πολιτικών που κρίνονται απαραίτητες.

Ως Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων, δώσαμε υπόσχεση να δοθεί συνέχεια στο θέμα, ώστε να βελτιωθούν οι διαδικασίες και οι τρόποι χειρισμού των υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας. Στόχος είναι να καταγραφούν όλες οι προτάσεις που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης και να προωθηθούν στους αρμόδιους φορείς.

Εντοπίζοντας την έλλειψη ενημέρωσης των ατόμων με προβλήματα ακοής στα θέματα που αφορούν τη βία, διευθετήθηκε διερμηνεία της συζήτησης. Η εκδήλωση μαγνητοσκοπήθηκε και θα ανέβει στις σελίδες της ΓΥΚΟ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μπορεί το κοινό που δεν είχε την ευκαιρία να παραστεί να την παρακολουθήσει.

Στην συνέλευση εκλέγηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Γυναικείας Κίνησης Οικολόγων και με την λήξη της πραγματοποιήθηκε η 1η συνεδρίαση όπου έγιναν οι αρχαιρεσίες του νέου διοικητικού συμβουλίου για την ανάληψη ρόλων.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο καταρτίστηκε ως εξής:

  • Γενική Γραμματέας: Μόνικα Πιερίδου
  • Βοηθός Γενική Γραμματέας: Νικολέτα Λουκά
  • Οργανωτική Γραμματέας: Φρύνη Ονουφρίου
  • Ταμίας: Έφη Ξάνθου
  • Γραμματέας. Διεθνών: Γεωργία Ναθαναήλ
  • Μέλη: Αλεξία Σακαδάκη και Μαρία Κολά

Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων