Σήμερα συμπληρώνονται 43 χρόνια από την κατάληψη της κωμόπολης της Μόρφου από τον τουρκικό κατοχικό στρατό και ακόμα οι Μορφίτες περιμένουν την επιστροφή στον τόπο τους, που κάθε φορά γίνεται παιχνίδι στα χέρια των τουρκικών παζαριών.

Για εμάς, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού χωρίς να διασφαλιστεί το δικαίωμα επιστροφής όλων των προσφύγων στις εστίες τους, δε μπορεί να υπάρξει.

Γι αυτό ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράσαμε τη διαφωνία μας με την πρόσφατη τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, που αναγνώριζε δικαιώματα προτεραιότητας στους παράνομους χρήστες -σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και σε εποίκους- έναντι των νόμιμων ιδιοκτητών.  Δυστυχώς αυτή την θέση φαίνεται να υιοθέτησε -έστω και με προϋποθέσεις- στο Κραν Μοντάνα και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Γι αυτό πρέπει όλοι οι πρόσφυγες και ιδιοκτήτες γης στα κατεχόμενα να απαιτήσουν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αποσύρει γραπτώς και επισήμως τις υποχωρήσεις του Κραν Μοντάνα και να σταματήσει να επικαλείται αδιακρίτως το πλαίσιο Γκουτέρες.

Όσον αφορά την περιοχή Μόρφου, διαπιστώνουμε με ανησυχία ότι οι Τούρκοι επεκτείνουν και εντατικοποιούν τον εποικισμό, με νέα έργα και κίνητρα εγκατάστασης σε εποίκους. Τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά κυρίως η Κυπριακή κυβέρνηση σιωπούν. Πρόσφατο παράδειγμα η ανέγερση τεμένους δίπλα από το ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη Ζώδεια, ενέργεια η οποία δεν καταγγέλθηκε στα Ηνωμένα Έθνη, ούτε περιλαμβάνεται στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με πρόνοιες διεθνών συνθηκών της UNESCO για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Δυστυχώς για την περιοχή Μόρφου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φαίνεται να υποσχέθηκε ειδικό καθεστώς που να προνοεί την παραμονή των παράνομων χρηστών (και των εποίκων) στα σπίτια και τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων προσφύγων και νόμιμων ιδιοκτητών. Και αυτή η παραχώρηση πρέπει να αποσυρθεί άμεσα πριν παγιωθεί και θεωρηθεί μέρος του περίφημου “κεκτημένου των διαπραγματεύσεων”.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως σήμερα 16 Αυγούστου, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, συμμετείχε δια του Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων, νομικού κ. Νίκου Παυλίδη, στην αντιπροσωπεία των Μορφιτών για την επίδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας για την 43η μαύρη επέτειο κατάληψης της Μόρφου και του διαμερίσματος Μόρφου από Τούρκους εισβολείς και για τη συνεχιζόμενη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί μας. Στο πλαίσιο της ημέρας μνήμης, αντιπροσωπεία του Κινήματος θα παραστεί στη συμβολική πορεία προς τον Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης και το Μνημόσυνο των Πεσόντων.

Το ψήφισμα επιδόθηκε στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, πάντοτε στήριζε και θα στηρίζει την προσπάθεια απόδοσης της Μόρφου στους νόμιμους κατοίκους της. Θεωρεί την αποκατάσταση του ανθρώπινου δικαιώματος επιστροφής των Μορφιτών στις πατρογονικές τους εστίες και περιουσίες υπό Ελληνοκυπριακή διοίκηση, λυδία λίθο για τη λύση του Κυπριακού. Κανένας σχεδιασμός που δεν θα το περιλαμβάνει δεν μπορεί να αποτελέσει σχέδιο λύσης του Κυπριακού.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επίσης καταγγέλλει την προσπάθεια του κατοχικού καθεστώτος για τον εκτουρκισμό του διαμερίσματος Μόρφου και την άτακτη ανάπτυξη που υποθάλπει στο διαμέρισμα Μόρφου, για την παγίωση άνομων τετελεσμένων και θεμελίωση λύσης ‘επί του εδάφους’.  Αυτό αποτελεί και την Τουρκική εκδοχή των ‘Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης’.

Έναντι αυτών η Κυπριακή κυβέρνηση δε μπορεί να σιωπά. Καλούμε την πολιτική ηγεσία και την κυβέρνηση να μην αποδεχτούν παραμέτρους που θα θίγουν τα δικαιώματα των Μορφιτών, όπως και κανενός πρόσφυγα, τους οποίους όσο πλησιάζουν οι εκλογές θα προσπαθούν παράλληλα να προσεγγίσουν για μικροπολιτικούς λόγους.