Έχουμε μπει στο στάδιο των “βελτιωμένων προτάσεων” που καταθέτουν οι δύο ηγέτες, αν ευσταθούν τα όσα δημοσιεύουν αρκετά μέσα ενημέρωσης.

Όμως με λύπη διαπιστώνουμε ότι αυτές οι “βελτιωμένες προτάσεις”, είναι επικίνδυνες.

Η ελληνοκυπριακή τροποποιημένη πρόταση για να παραμείνει, έστω και για μικρό διάστημα το 25% του κατοχικού στρατού είναι απορριπτέα. Εμείς, ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επιμένουμε ότι την επομένη της λύσης δεν δεχόμαστε να υπάρχει τουρκικός στρατός.

Και επειδή όλα αυτά γίνονται πίσω από την πλάτη μας διερωτόμαστε αν θα διατηρηθεί η Εθνική Φρουρά για 18 μήνες. Γιατί δεν αρχίζει από τώρα η αποχώρηση του τουρκικού κατοχικού στρατού; Ποιος θα υποχρεώσει τον τουρκικό στρατό να αποχωρήσει μετά τη λύση του Κυπριακού; Η διεθνής πολυεθνική δύναμη, δηλαδή ο ΟΗΕ;

Η επίσης φερόμενη ως ελληνοκυπριακή πρόταση για επιστροφή της Μόρφου με την παραμονή Τουρκοκυπρίων σηκώνει μεγάλη συζήτηση, ιδιαίτερα εφόσον δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμα τα κριτήρια για τις διάφορες κατηγορίες περιουσιών.

Σε ότι αφορά το δημοσίευμα της “Μιλιέτ” για το περιουσιακό, και εφόσον ευσταθεί, τότε επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες μας και προκύπτει ΜΕΓΑ θέμα για τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με την «Μιλιέτ» τίθενται ασφυκτικά αυστηροί όροι για την επιστροφή των προσφύγων με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο αριθμός όσων θα έχουν δικαίωμα επιστροφής στις 5000 ηλικιωμένους Ε/Κ. Επίσης προκρίνεται ως θεραπεία η αποζημίωση, βάζοντας ως τελευταία επιλογή την επιστροφή περιουσιών.
Το δημοσίευμα εάν δεν αποτελεί μία κακόγουστη προβοκάτσια, πρέπει να ηχήσει ως καμπάνα στη ψυχή και στη συνείδηση όλων των Κυπρίων.

Δυστυχώς και αυτές οι πληροφορίες – αν ισχύουν – είναι απαράδεκτες, όπως απαράδεκτα είναι και τα όσα αναφέρουν και άλλα τουρκικά Μέσα που δηλώνουν ότι εφόσον οι Ε/Κ θέλουν ελαστικότερη θέση της Τουρκίας στην ασφάλεια θα πρέπει να συμβιβαστούν με λιγότερο έδαφος.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τον κ. Ακιντζί, ο οποίος αφού πέτυχε την “τριμερή” συνάντηση της Νέας Υόρκης έβαλε στόχο την πενταμερή διάσκεψη για τον Οκτώβριο. Θα δικαιωθεί και σε αυτό;

Το χάσμα Ε/κ και Τ/κ δείχνει μεγάλο και απορούμε το πως θα μειωθεί όταν ακόμα και για την ώρα θα υπάρξει διάσταση μετά την απόφαση του νεοσουλτάνου Ερντογάν να μην αλλάξει η ώρα – μετά την Τουρκία- και στα κατεχόμενα.