Η πρόσφατη – και χωρίς θετικά αποτελέσματα – κινητικότητα στο Κυπριακό, οι μεθοδεύσεις της Άγκυρας και των εδώ εγκάθετων της για την Αμμόχωστο, οι προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η στάση του ΟΗΕ με τις πρόσφατες δηλώσεις των εκπροσώπων της, είναι τουλάχιστον μερικά από τα θέματα για τα οποία οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου πρέπει να κληθούν το συντομότερο δυνατό σε ένα Εθνικό Συμβούλιο.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης με επιστολή του ημερομηνίας 18 Σεπτεμβρίου 2018 προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, ζητά όπως το συντομότερο «Εθνικό Συμβούλιο» για το θέμα της Αμμοχώστου, προκειμένου να υπάρξει πλήρης και υπεύθυνη ενημέρωση για τα σχέδια της Τουρκίας.

Επίσης ο κ. Περδίκης σημειώνει ότι πρέπει να υπάρξει συνολικός σχεδιασμός και ενεργοποίηση όλων για ανατροπή των σχεδίων της Τουρκίας.

Επισημαίνοντας ότι οφείλει να ενημερώσει επίσης για τη μελέτη των εμπειρογνωμόνων της Κυβέρνησης για το θέμα της προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για ανανέωση και ενίσχυση της απόφασης 550 και καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας, ο κ. Περδίκης ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όπως στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου κληθεί και ο Δήμαρχος Αμμοχώστου κ. Σίμος Ιωάννου.

Για το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τα ζητήματα που πρέπει να τεθούν στον Εθνικό Συμβούλιο είναι τόσο σημαντικά που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα αυτό, εγκαταλείποντας την τακτική «πράττω και ενημερώνω εκ των υστέρων» ή “όταν θα γίνει η προσφυγή θα το μάθετε”.