Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων κ. Μουσταφά Ακιντζί ισχυρίζεται δημόσια ότι δεν έχει ιδέα του αριθμού του πληθυσμού που βρίσκεται στα κατεχόμενα, άσχετα αν εδώ και καιρό διαβεβαίωνε για 220 χιλιάδες, ακόμα και το διάστημα που τέθηκε το θέμα της αναλογίας 4:1 κατά τις συνομιλίες στο Κυπριακό.

Πλέον ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων έχει μπερδευτεί σε σχέση με τα στοιχεία που αφορούν τον πληθυσμό στα κατεχόμενα, καθώς το ψευδοκράτος αναφέρει ότι ο πληθυσμός είναι επιπλέον 130 χιλιάδες, δηλαδή ανέρχεται στις 350 χιλιάδες.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει δημογραφική καταγραφή πληθυσμού στα κατεχόμενα από ανεξάρτητο διεθνή οργανισμό, αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα στην εξέλιξη των προσπαθειών που γίνονται προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Η διαχρονικότητα του προβλήματος της καταγραφής του πληθυσμού στα κατεχόμενα βέβαια, οφείλεται και στο παιχνίδι που παίζει η Άγκυρα με σκοπό να αλλάξει τα δημογραφικά δεδομένα και να εξαργυρώσει τους αριθμούς αυτούς κατά τις συνομιλίες σε μια ενδεχόμενη λύση στο Κυπριακό.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι η Κυπριακή ηγεσία οφείλει άμεσα να θέσει θέμα απογραφής στα κατεχόμενα σε διεθνή βήματα και να απαιτήσει όπως αυτά γίνουν από διεθνή οργανισμό, ώστε να υπάρξει και η ανάλογη εμπιστοσύνη ως προς την ορθότητα της καταγραφής.