Δηλώσεις μέλους Πολιτικής Επιτροπής Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κα Αλεξίας Σακαδάκη

Φιλόδοξη χαρακτηρίζεται η συμφωνία για το πακέτο ανάκαμψης, στην πέμπτη ημέρα της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες από τους ηγέτες των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ιστορική συμφωνία είναι αρκετά υποσχόμενη για τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετωπίζουν συρρίκνωση των οικονομιών τους λόγω της πανδημίας. Είναι τέτοιες στιγμές που η Ευρωπαϊκή οικογένεια μπορεί να αποδείξει την πολιτική της αξία για τους ευρωπαίους πολίτες.

Η Κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει άμεσα και με τρόπο ουσιαστικό προς την οικονομία και κοινωνία του νησιού, τους πόρους που προβλέπονται για κάθε χώρα μέσω του ταμείου ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ.

Έφτασε η ώρα το νησί μας να κάνει το επόμενο βήμα σε μια πράσινη και τεχνολογικά ανεπτυγμένη οικονομία. Η ύφεση που έφερε ο κορωνοϊός, μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος μας για μια ορθή και φιλική προς το περιβάλλον στροφή. Τώρα είναι η ευκαιρία να αξιοποιηθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι για να επιτευχθεί η μετάβαση στην πράσινη οικονομία και την ψηφιακή αναβάθμιση. Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη μέσω επενδύσεων σε πράσινους και ψηφιακούς τομείς που μπορούν να επεκταθούν σε κλίμακα, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, η προώθηση των δημόσιων μεταφορών, η ψηφιακή υποδομή σε δημόσιους και ημιδημόσιους τομείς καθώς και στον τομέα της παιδείας και της υγείας. Η στόχευση στην πράσινη κυκλική οικονομία θα επιλύσει διαχρονικά ζητήματα, θα δώσει ώθηση σε νέες θέσεις εργασίας και θα έχει μακροχρόνια οφέλη που δεν θα είναι περιστασιακής φύσεως. Αντίθετα, η ώθηση στην ανάπτυξη είναι πιθανό να είναι μέτρια εάν εμπίπτει σε περιορισμένους τομείς.

Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση του προγράμματος της κάθε χώρας θα φιλτραριστεί μέσα από τους στόχους που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη. Καλούμε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει αυτή την μεγάλη ευκαιρία και να ετοιμάσει το κατάλληλο πρόγραμμα ώστε να μπορεί να απορροφήσει τη μεγαλύτερη δυνατή επιχορήγηση που θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην κοινωνία και το περιβάλλον.