*Το ψήφισμα κατατέθηκε στην Ολομέλεια μετά από πρωτοβουλία της Αλεξάνδρας Ατταλίδου, Βουλεύτριας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Ψήφισμα αλληλεγγύης και στήριξης στις γυναίκες του Ιράν ενέκρινε ομόφωνα, κατά τη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας, η Βουλή των Αντιπροσώπων. Το ψήφισμα κατατέθηκε μετά από πρωτοβουλία της Βουλεύτριας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Αλεξάνδρας Ατταλίδου, σε συνέχεια των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας που έχουν ξεσπάσει στο Ιράν, στον απόηχο του θανάτου της Μαχσά Αμινί, μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη για παραβίαση της υποχρεωτικής χρήσης της μαντίλας.

Μέσα από το ψήφισμα η Βουλή των Αντιπροσώπων καταδικάζει τις βίαιες ενέργειες των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας, καθώς και την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, που οδηγεί στην υπονόμευση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Παράλληλα, μεταξύ άλλων, εκφράζει την στήριξή της προς τον αγώνα των Ιρανών γυναικών και καλεί σε παγκόσμια συμπαράσταση προς τους Ιρανούς διαδηλωτές, ενώ καλεί όλα τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κράτη μέλη της, καθώς και γενικότερα τη διεθνή κοινότητα όπως καταδικάσουν τις ενέργειες της κυβέρνησης του Ιράν και ασκήσουν ουσιαστικές πιέσεις προς αυτήν, απαιτώντας τη συμμόρφωσή της με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και άλλα συναφή ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού.

Απευθυνόμενη στα μέλη του Βουλής των Αντιπροσώπων, η κ. Ατταλίδου, ανέφερε πως ο θάνατος της Μαχσά Αμινί κινητοποίησε χιλιάδες άλλες γυναίκες, πυροδοτώντας μία επανάσταση εναντίον του μισογυνισμού και της πατριαρχίας. Μιλώντας για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων από τις ιρανικές αρχές, η κ. Ατταλίδου υπογράμμισε πως τα μέλη του Κοινοβουλίου θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη φωνή τους, ώστε «να καταδικάσουμε την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να εκφράσουμε την αμέριστη υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας προς τον αγώνα των Ιρανών γυναικών, στηρίζοντας το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση του σώματός τους και στην ελευθερία των επιλογών τους», τόνισε η κ. Ατταλίδου.

Όπως σημείωσε, τα ποσά που επενδύονται στον έλεγχο των γυναικών, την καταστολή την δικαιωμάτων τους και την τιμωρία τους, είναι τεράστια, προσθέτοντας πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ιρανική Κυβέρνηση έχει αυξήσει το προσωπικό της λεγόμενης Αστυνομίας Ηθών κατά 7.000 άτομα, ενώ τον περασμένο Αύγουστο ο Πρόεδρος της χώρας υπέγραψε διάταγμα με το οποίο έκανε ακόμη πιο σκληρό το νόμο «για τη χιτζάμπ και την αγνότητα». Επίσης, ανακοινώθηκε η τοποθέτηση στο μετρό κάμερες με λογισμικό αναγνώρισης προσώπου, ώστε να εντοπίζονται οι γυναίκες που παραβιάζουν τον συγκεκριμένο νόμο.

Καταλήγοντας, η κ. Ατταλίδου είπε πως με την έγκριση του ψηφίσματος η Βουλή της Κύπρου αποδεικνύει πως «μπορεί να λάβει θέση και να στείλει ηχηρά μηνύματα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ενώ υπογράμμισε πως «η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενός ανθρώπου είναι παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ολόκληρης της ανθρωπότητας».

Αξίζει να σημειωθεί πως το ψήφισμα στήριξαν, συνυπογράφοντάς το, από κοινού με την κ. Ατταλίδου, οι βουλευτές Γιώργος Λουκαϊδης και Νίκος Τορναρίτης εκ μέρους των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις και Δημοκρατικού Συναγερμού αντίστοιχα.

Βίντεο τοποθέτησης της Βουλεύτριας Αλεξάνδρας Ατταλίδου: