Σε ευρωπαϊκό επίπεδο βρίσκεται το θέμα των πολιτικών πιέσεων που δέχεται ο Γενικός Ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Κυβέρνηση, για το πόρισμα της έρευνας του για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, το γνωστό ως πρόγραμμα των χρυσών διαβατηρίων.

Τρεις Πράσινοι Ευρωβουλευτές, η Γαλλίδα Gwendoline Delbos – Corfield, η Βέλγα Saskia Bricmont και ο Γερμανός Sven Giegold, κατέθεσαν ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις πιέσεις που ασκούνται στην Ελεγκτική Υπηρεσία.

Η στήριξη προς τον Γενικό Ελεγκτή Δρ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη, διεθνοποιείται. Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, πρέπει επιτέλους να επιτρέψει στην Ελεγκτική Υπηρεσία να λειτουργήσει ανεξάρτητα και αποτελεσματικά.

Η όποια παρεμπόδιση στο έργο του Γενικού Ελεγκτή για διερεύνηση σκανδάλων, και ιδιαίτερα για το μεγάλο σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων, είναι απαράδεκτη. Θέτει περιορισμούς στην ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και υποσκάπτει το κράτος δικαίου.

Εμείς, από την πλευρά μας, διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα συνεχίσουμε να ζητούμε πλήρη διαφάνεια και λογοδοσία σε θέματα δημοσίου συμφέροντος.